Assessment and analysis of prospective mathematics teachers mathematical problem-solving skills for selected variables of math-ability. Reading comprehension and attitudes toward mathematics
- Tez No: 8173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Problemi -Çözme Becerileri. Aday Matematik öğretmedi er i Matematik Yeteneği, Okuduğu Anlama, Matematiğe Yönelik, ..tTutum, Mathematical Problem-Solving Skills. Prospective Mat he matics Teachers, I'lath-AbiUtv, Reading-Comprehension. Attitudes Toward Mathematics
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
' İÜfcET MATEMATİK Ö?RETMENİ ADAYLARININ MATEMATİK PROBLEMİ CöZME DAVRANIŞLARININ DE?ERLENDİRİLMESİ VE MATEMATİK YETENE?İ, OKUDU?UNU ANLAMA VE MATEMATİ?E YÖNELİK TUTUMUN PROBLEM CöZME BECERİSİNE KATKILARININ İNCELENMESİ SAYGI, MÜGE Doktora Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yönet i c i s i : Doç. D r. Me r a 1 Aksu Ocak 1990, 214 Sahi f e Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının Polya'nın mantıksal problem çözme aşamalarına uygun al ısagelrnernis (non-routine) problemleri cözerken belli davranışları gös terip göstermediklerini değerlendirmek ve bağımsız değişken olarak seçilen matematik yeteneği, okuduğunu anlama ve matematik dersine yönelik tutum değişkenlerinin matematikte problem çözme becerisi üzerindeki varyansa olan ortak ve bireysel etkilerini ortaya çıkarmaktadır. Araştırmanın örnek! emini Orta Doğu Teknik üni versi tesi ' nde okuyan tüm..son sınıf matematik eğitimi öğretmen adayları teşkil etmektedir (n=35). Araştırma için Olgerekli olan veriler MF'S'T (Problem Çözme Testi), RCT (Oku duğunu Anlama Testi), MAT (Matematik Yeteneği Testi) ve ATM (Matematik Dersine Y öneli i k Tutum ölçeği) ile toplan mıştır. Deneklerin ayrıca problem cözerken sesleri teybe alınmıştır. Araştırmanın desenini, Pol ya' m n problemi anlama, çözümü için plan yapma, planı uygulama ve sonucu değerlendirme davranışlarını ölçen descriptive çalışma oluşturmaktadır. Verilerin analizi için yüzde ve çoklu regrasyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, deneklerin problem çözerken problem sonucunu değerlendirmedikleri elde edilmiştir. Matematik yeteneğinin problem çözme var yansı m açıklayan en önemli değişken olduğu saptanmıştır. Okuduğunu anlama yeteneğinin de problem çözme becerisi üzerindeki varyansa katkısının anlamlı olduğu gözlenmiştir. Matematik dersine olan tutum değişkeninin problem çözme becerisi üzerindeki varyansa katkısının anlamlı olmadığı elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre verilen sonuçlar sunulmuş ve ilerideki araştırmalar için bazı öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT AND ANALYSIS OF PROSPECTIVE MATHEMATICS TEACHER7 S MATHEMATICAL PROBLEM-SOLVING SKILLS FOR SELECTED VARIABLES OF MATH-ABILITY, READING COMPREHENSION AND ATTITUDES TOWARD MATHEMATICS By SAYGI, Huge DOCTOR OF SCIENCE EDUCATION Supervision Assoc. Prof. Dr» Meral Aksu January, 1990. 214 Pages The purpose of this studv was to assess the use of mathemati cal problem-solving skills of prospective mathematics teachers in at testing to solve non-routine mathematical problems which corresponded to Poly a' s logical subdivision of the problem-solving process. The study then sought to predict the contributions of the certain vari ables, namely math-ability, reading- comprehension and attitudes toward mathematics, to the mathematical problem-solving skills. The subjects of this study were all the fourth year prospective IIIThe subject's of this studv were all the four-th vear Drospectivp mathematics teachers . The sutaiects were then interviewed concerning similar problems in IİPB7 to obtain additional in-formation about subjects'' problem-solving skills. A descriptive studv was conducted to assess the use of mathematicaj problem- sol ving skills which were corresponded to Polva's oroblem- solvmg stages; understanding the problem, devising a plan, carrying out this plan and looking-back. Percentages and multiple regression analysis were performed to describe the data. The analysis of the data relative to the nrM-blems- assessment and prediction - of the present study vielded that, very few subjects look back on their results. Math abilitv is the most important pre dictor of mathematical problem-solving skills. Reading-comprehension also contributes towards explaining the variance produced on mathe matical problem-solving skills. Attitudes toward mathematics is not a significant predictor for mathematical problem-solving skills of the prospective mathematics teachers. IVFurthermore some other conclusions and some? suggest ions were made -for -Futher research studies.