Duygu içeren resimlerin IOWA kumar testi'ndeki karar verme performansı üzerindeki etkilerinin fonksiyonel nörogörüntüleme yöntemiyle araştırılması
Investigation of the effects of affective pictures on the decision making performance in IOWA gambling task by using functional neuroimaging method
- Tez No: 540936
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER DEMİRALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Emosyonel öğrenme, fonksiyonel bağlantısallık, karar verme, emosyonel ipucu, Iowa Kumar Testi, Emotion based learning, functional connectivity, decision making, emotional cue, Iowa Gambling Task
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Belirsizlik koşulunda karar verirken üst kortikal yapılardan ziyade limbik yapıların, daha hızlı biçimde devreye girerek, verilen kararı etkilediği öne sürülmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya %62.5'i (n=20) erkek, baskın olarak sağ elini kullanan, sağlıklı 32 Tıp Fakültesi öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar yaş ortalaması, cinsiyet, sınıf dağılımları açısından eşitlenerek ipuçlu ve nötr olmak üzere iki gruba atanmışlardır. İpuçlu grupta IKT A ve B kartları üstüne negatif, C ve D kartları üstüne positif emosyon uyandıran resimler, nötr grupta ise her bir kartın üzerine nötral resimler yerleştirilmiştir. Katılımcıların oyunu oynarken görüntüleme yapılmıştır. Önişlemlemeye tabi tutulan görüntüleme verilerinden aktivasyon ve bağlantısallık farklı analizleri yapılmıştır. Bulgular: Aleksitimi, durumluk kaygı, karar verme tarzları, dürtüsellik, ödül/cezadan etkilenme durumları iki grup arasında anlamlı farklılığa sebep olmamıştır. Avantajlı kartların seçilme miktarı ipuçlu grupta daha fazladır. Her bir grup içinde oyun ilerledikçe aktivasyon azaltan kümelerin bazıları ortak bazıları birbirinden farklıdır. Oyunun sonuna doğru aktivasyon artışı sadece nötr grupta, tek bir kümede olmuştur. İpuçlu grupta (hepsi solda) sup., inf., mid. ve med. frontal korteks, dor. ACC ve kısmen ven. ACC, SMA, pre ve parasantral giruslardan oluşan tek bir kümede, oyun ilerledikçe azalan aktivite gözlenmiştir. Bu bölge ROI haline getirilip incelendiğinde biri ant. ACC sağ parasingulat girus., sağ sup. motor korteks ve diğeri precuneus korteks, post. singulat olmak üzere iki kümeyle nötr grup için oyunun sonuna doğru bağlantısallığını arttırdığı gözlenmiştir. Posterior olağan durum ağı, Sol fronto-pariyetal ağ, Tüm dil ağı nötr grupta oyun ilerledikçe aktivasyonunu arttırmıştır. Sonuç: Somatik işaretleyici hipotezdeki gibi IKT uygulamasında ipuçlarından yararlanıldığı bulunmuştur. Katılımcının neye işaret ettiğini bilmediği emosyon uyandıran resimler, alt sistemler için ipucu oluşturup performansı iyileştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is limbic structures that step in fast and bias decisions under uncertainty rather than high cortical structures that are responsible for evaluating the choices rationally. Material and Method: Thirty-two right handed and healthy medical faculty students, of which %62.5 (n=20) was male, participated into the study. Two groups were created and their members were equalized in their mean age, gender and class distribution. In cued group there were negative emotion inflicting animal pictures on cards A and B and positive ones on cards C and D. Neutral group saw neutral pictures. Findings: The groups were equal in their alexithymia state anxiety, decision-making styles, impulsivity, and reward/punishment sensitivity scores. Cued group preferred advantageous cards more often than neutral one. In cued group one cluster (all left, sup., inf., mid. and med. frontal cortex, dor. ACC and partially ven. ACC, SMA, pre and paracentral gyri) decreased its activity in comparison to neutral group. It was determined that this region increased its connectivity towards the end of the task in two clusters: ant. ACC right para-cingulate gyrus., right sup. motor cortex; precuneus cortex and post. cingulate. Posterior DMN, left fronto-parietal network, language network increased their activation towards the end of the game in neutral group. Conclusion: As indicated in somatic marker hypothesis, the participants benefited from emotional cues. Although they were not told about the function of the pictures, cues seem helped limbic system to improve the performance.