Okul çağı çocuklarının vücut kitle indeksi ve vücut yağ oranlarını etkileyen faktörler
Factors affecting body mass index and body fat ratio in school age children
  1. Tez No: 540940
  2. Yazar: NİMET PINAR YILMAZBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜLBİN GÖKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obesity, child, school age, body mass index, body fat ratio
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Çocukluk çağında obezite prevalansı tüm dünyada artmaktadır ve 'Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)' obeziteyi en önemli halk sağlığı problemlerinden biri olarak göstermektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, iki farklı yaş grubundaki (6 yaş ve 11 yaş) çocukların VKİ ve vücut yağ oranlarındaki değişimlerin saptanması; bunu etkileyen faktörlerin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel tipte epidemiyolojik bir çalışmadır. Biri özel diğeri devlet okulu olmak üzere iki farklı okulda, iki farklı yaş grubunda (6 ve 11) Ocak-Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, egzersiz alışkanlıkları, beslenme şekilleri, ekran süreleri ailelerine gönderilen anket formu ile değerlendirilmiş, vücut ağırlığı, boy, bel çevresi, vücut yağ oranı değişkenleri araştırmacı tarafından kendi okullarında kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 495 çocuğun 270'i (%54.5) 6 yaşında ve katılımcıların %50.7'si kızdır. Katılımcıların %21.2'si fazla kilolu, %14.5'i obezdir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The prevalence of obesity in childhood is increasing all over the world and the World Health Organization (WHO) shows obesity as one of the most important public health problems. Objective: The aim of this study is to investigate the changes in BMI and body fat ratios of children in two different age groups (6 and 11 years of age), and to search for influencing factors on obesity. Material and Methods: Our study is a cross-sectional epidemiological study. It was held between January and March 2016 in two different schools, one private and the other public school. Participants' sociodemographic characteristics, exercise habits, eating patterns, screening times were evaluated by a questionnaire form and body weight, height, waist circumference, body fat ratio variables were recorded by the researcher in their schools. Findings: Two hundred and seventy children (54.5%) participated in the study were 6 years old and 50.7% of them were female. Of children 21.2% were overweight and 14.5% are obese. In the 11 years group the rate of having their own electronic devices was (68%) significantly higher (p 0.05). Conclusion: According to our results, the prevalence of obesity in school children increased from 6 to 11 years. Screen time was found to be the most important factor influencing obesity. The changes in eating habits by age, and prolonged screening times should be considered in interventions to prevent obesity