Toplu iş sözleşmelerinde işçi sendikalarının yetkisi
Authority of worker union about collective labour
  1. Tez No: 540963
  2. Yazar: ONUR ÖZCAN YENİAY
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÖKSUN ÇAĞLAR ÇOPUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, Toplu İş Sözleşmesi, Sendika, Yetki Sözleşmesi, İşçi, Labor Law, Collective Labor Contract, Trade Union, Contract of Authority, Worker
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma Türk iş hukukunda işçi sendikalarının yetkisini mevzuat üzerinden inceleyen bir çalışmadır. Sendikal örgütlenme modelleri ve bunun yansıması olan yetki sürecinin yasal boyutu, tüm güncellemeleri ile ele alınmış ve kapsamlı bir literatür taraması yapılmış, Yargıtay kararları ile desteklenmiştir. Bu çalışmada mevzuat değişiklikleri kronolojik sıra ile takip edilmiş ve torba yasalar ile hukuk sistemine dâhil edilen tüm süreçler izlenmiş, işkolları farklı sendikaların işyeri ve işletmelerle imzaladığı bazı toplu iş sözleşmesi örnekleri incelenerek son hali verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the authority of labor unions in Turkish labor law through legislation. The legal dimension of trade union organization models and its reflection, which is the reflection of the authorization process, has been handled with all updates and a comprehensive literature review has been made and supported by the Supreme Court decisions. In this study, the legislative changes were followed in chronological order and all the processes included in the bag laws and legal system were followed and some collective contracts signed with the different trade unions and businesses were examined and finalized.