Ön açık kapanış olgularında uygulanan le fort ı osteotomisinin stabilizasyonun farklı plak tasarımına ve ameliyat tekniklerine göre sonlu eleman analiz yöntemiyle incelenmesi
Analysis of stability of le fort i osteotomy applied in anterior open bite patients with different plate design and operative techniques by finite element analysis method
  1. Tez No: 540964
  2. Yazar: ABDULSAMET KUNDAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL APAYDIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortognatik Cerrahi, Osteotomi, Sonlu Eleman Analizi, Ön Açık Kapanış, Çene Fiksasyon Yöntemleri, Orthognathic Surgery, Osteotomy, Finite Element Analysis, Anterior Openbite, Jaw Fixation Techniques
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ön açık kapanış (ÖAK) bozukluğunun ortognatik cerrahi ile tedavisi için literatürde birçok farklı fiksasyon yöntemi önerilmiştir. Plaklar ve vidaların kullanılmaya başlamasıyla rijit fiksasyon yöntemleri sıklıkla kullanılır hale gelmiştir. Bununla birlikte rijit fiksasyona rağmen ÖAK relaps oluşumuna yatkın bir bozukluktur. Çalışmamızda operasyonun stabilizasyonunu artırmak amacıyla tasarladığımız plaklarla, ÖAK cerrahi işleminde kullanılan strandart plakların, sonlu eleman analiz yöntemi kullanılarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla sanal ortamda 3 boyutlu kafa modeli oluşturuldu. Model üzerinde yapılan Le Fort I kesisi sonrası maksillanın inferior segmenti 1 cm öne alındı ve maksillanın superior kısmıyla arasında 6 mm boşluk bırakılacak şekilde konumlandırıldı. Kemik segmentlerini sabitlemek için farklı fiksasyon yöntemleri uygulandı. İlk grupta standart 0,8 mm kalınlığındaki 4 adet plakla sabitleme yapıldı. Diğer gruplarda tasarladığımız tek parça plağın 3 farklı kalınlıktaki (0,4 mm;0,6 mm;0,8 mm) varyasyonları kullanıldı. Kemik segmentleri, plaklar ve vidalar üzerinde meydana gelen hareket ve gerilim miktarları değerlendirildi. Çalışmada en fazla hareket standart 4 plaklı fiksasyon yönteminde en az hareket ise 0,8 mm kalınlığındaki 11 vidalı kişiye özel tek parça plak sisteminde görüldü. Sonuç olarak kişiye özel tek parça plakların standart plaklara kıyasla daha rijit bir fiksasyon sağladığı ve uygun kalınlıkta, kemik üzerinde oluşacak stresi daha geniş bir alana yayacak tasarıma sahip bir plak seçilerek relaps olasılığını azaltacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Many different fixation methods have been proposed in the literature for the treatment of open bite disorder with orthognathic surgery. Beginning with the use of plates and screws rigid fixation methods have become common place. Despite rigid fixation, however, open bite is a disorder prone to relapse. The aim of the study is to compare the plates we designed by using the finite element analysis method, considering that the operation will stabilize with standard plates used in open bite surgical procedures. For this purpose, 3D head model was created in the virtual environment. After the Le Fort I section on the model, the inferior segment of the maxillary was placed 1 cm forward and positioned to leave a space between the superior part of the maxillary. Different fixation methods were applied to fix the bone segments. In the first group, 4 plates with a thickness of 0,8 mm were fixed. In other groups, we used 3 different thicknesses (0,4 mm, 0,6 mm, 0,8 mm) of the continuous plate we designed. The amount of movement and tension that occurred on the bone segments, plates, and screws was evaluated. The maximum movement in the study was observed with the standard 4-plate fixation method and the minimum movement was observed with the continuous plate system with 11-screw type with a thickness of 0,8 mm. As a result, it has been found that the cutom made continous plates provide a more rigid fixation than the standard plates. It may be possible to reduce the likelihood of a relapse problem by designing a plate with the appropriate thickness and form to spread the stress on the bone over a wider area.