Sedatif etkili olarak kullanılan fitoterapötikler
Phytotherapeutics used for sedation
- Tez No: 540973
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sedative, Sedative plants, Anxiety, Passiflora, Valerian
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Hem ülkemizde, hem dünyada artan ekonomik ve sosyal problemler sebebiyle toplumun büyük bir kitlesinde stres ve strese bağlı hastalıklar artmakta ve bu psikolojik rahatsızlıklar için alternatif ilaçlar ve bitkisel droglara ilgi de gitgide artmaktadır. Dünyada ve ülkemizde stres, anksiyete, panik atak, uyku bozuklukları, menopoz semptomları, anksiyete ve sinirsel karın ağrıları gibi birçok problem için farmakope ve monograflarda kayıtlı sakinleştici (sedatif) etki gösteren tıbbi bitki drogları ve bu drogları içeren tıbbi preparatlar hem eczanelerde hem de aktarlarda satılmakta ve halkımız tarafından kullanılmaktadır. Özellikle aktarlarda satılması sırasında standardizasyonu olmayan bitkisel droglar hastalara verilmekte ve hastalar yanlış bilgilendirilebilmektedir. İlaç-bitkisel drog etkileşim, toksisite ve yan etki problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında fitoterapide sedatif etkili olarak kullanılan bitkiler, bu bitkilerin kimyasal bileşimleri, tıbbi özellikleri, farmakokinetik ve farmakodinamik özellikleri, klinik çalışmaları, kullanım şekilleri, tıbbi çay reçeteleri, toksisiteleri, ilaç etkileşimleri, Türkiye'de ve dünyada kullanılan preparatları incelenmiştir. Çalışma bu bitkilerle ilgili bilgi taranması (literatür tarama) metodu ile hazırlanmıştır. Ele alınan bitkiler anksiyete bozukluklarını gidermek için sedatif amaçlı olarak sıklıkla kullanılan Valeriana officinalis (Kediotu), Hypericum perforatum (Sarı kantaron), Passiflora incarnata (Çarkıfelek otu), Humulus lupulus (Şerbetçi otu), Lavandula angustifolia (Lavanta), Melissa officinalis (Oğul otu), Piper methysticum (Kava kava), Tilia cordata (Ihlamur), Matricaria chamomilla (Mayıs papatyası), Eschscholzia californica (Acem lalesi), Leonurus cardiaca (Aslankuyruğu otu) bitkileridir. Anahtar kelime: Sedatif, Sedatif bitkiler, Anksiyete, Çarkıfelek, Kediotu
Özet (Çeviri)
Sonmez Yurdakul,G. (2018) Phytotherapeutics used for sedation. İstanbul University Institute of Health Science, Phytotherapy master thesis. Due to increasing social and economic problems both in our country and in the world, stress and stress related disorders increase in the majority of the society so the interest in alternative drugs and herbal drugs affecting the mental state is augmenting. Both in Turkey and the World, herbs which are registered in pharmacopeias and monograhps for their sedative effect are being used as herbs or their medicinal preparations by public and sold by pharmacies or herborists for sleep disorders, panic attacts, anxiety, menopausal symptoms and nervous stomach pain. Especially herborists can sell herbal medicines without standardization and patients can be misinformed. Drug- herbal drug interaction, toxicity and side effect problems arise. In this thesis plants used as sedative in phytotherapy, their chemical composition, medicinal properties, pharmacokinetics and pharmacodynamics, clinical studies, use patterns, medical tea recipes, toxicity, drug interactions, preparations used in Turkey and in the World are examined. The plants studied are Valeriana officinalis (Valerian), Hypericum perforatum (St. John's wort) , Passiflora incarnata (Passiflora) , Humulus lupulus (Common Hop) , Lavandula angustifolia (Lavender) , Melissa officinalis (Lemon balm) , Piper methysticum (Kava kava) , Tilia cordata (Little-leaf Linden) , Matricaria chamomilla (Chamomile) , Eschscholzia californica (California poppy), Leonurus cardiaca (Motherwort) which are commonly used as sedative to reduce anxiety disorders.