Anksiyete tedavisinde kullanılan bitkisel ilaçlar üzerine yapılan çalışmalar
Studies on the herbal medicine used in anxiety treatment
  1. Tez No: 204227
  2. Yazar: NAZAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FATMA ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Çarkıfelek, kedi otu, oğul otu, anksiyete, anksiyolitik bitkiler, Passiflora incarnata, Valeriana officinalis, Melissa officinalis, anxiety, anxiolytic herbs
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Anksiyete, insanoğlunu etkileyen yaygın mental bozukluklardan olup, görülme sıklığının giderek artış göstermesiyle toplumsal yaşamını da olumsuz yönde etkilemektedir. Tedavide kullanılan benzodiazepin, buspiron vb. ilaçlar, bağımlılık yapma, psikomotor fonksiyonlarda bozulma, fizik performansı düşürme ve ilacı bırakma sonrası görülen yan etkiler nedeniyle yeni alternatif arayışları doğurmuştur. Biz bu araştırmada anksiyeteyi gidermeye yardımcı olarak daha sık kullanılan Passiflora incarnata, Valeriana officinalis ve Melissa officinalis' bitkilerini araştırdık. Bu bitkiler üzerine yapılmış farmakolojik ve klinik çalışmaları, etki mekanizmalarını, tıbbi kullanılışlarını inceleyip piyasa preparatlarına örnekler verdik. Bunlardan Passiflora incarnata ve Melissa officinalis `in etki mekanizmaları tam olarak belirlenememiş, buna karşın Valeriana officinalis'in GABA'nın enzimatik yıkımında rol oynayarak etkidiği fikri önem kazanmıştır. Yapılan farmakolojik araştırmaların sonucunda Passiflora incarnata'nın sedatif, hipnotik ve anksiyolitik etkinliği belirlenmiş olup piyasadaki preparatlarıyla anksiyete ve buna bağlı uyku bozukluğunu gidermedeki kullanılışı kabul edilmiştir. Melissa officinalis üzerine yapılan az sayıda farmakolojik ve klinik çalışma bulunmaktadır. Bu araştırmalarda bitkinin sedatif, hipnotik ve anksiyolitik etkinliği belirlenmiş ancak kombinasyon preparatlarında bu etkinlik daha üstün bulunmuştur. Etkiye uçucu yağdaki terpenlerin neden olduğu düşünüldüğünden aromaterapide kullanımı başarılı bulunmaktadır. Valeriana officinalis, üzerine çok sayıda klinik çalışma bulunmakta olup sedatif, hipnotik ve anksiyolitik ajan olarak uzun süreli kullanımda özellikle uyku bozukluklarında oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Her üç bitki için de kombinasyon ürünlerde sinerji sağlanarak daha başarılı sonuçlar alınmıştır. Kimyasallarla kıyaslandığında ise yan etkilerinin azlığı nedeniyle daha güvenli, iyi tolere edilir, bağımlılık yapmayan, gün içi performansı etkilemeyen üstünlükleri bulunmaktadır. Araştırmanın sonunda bitkisel ürünlerin kullanımında kullanıcı bilincini geliştirmek amacıyla etkili, kaliteli, güvenilir ürünü seçmek, doza, kullanım süresine ve kullanılan diğer ilaçlarla etkileşimine dikkat edilmesi gerektiğine dair uyarılara dikkat çekilmektedir.
Özet (Çeviri)
Anxiety, is one of the common mental disturbances that affects human being and because of the increase in its frequency, it affects the social life negatively. The drug used in the cure such as benzodazephine, buspirone can cause dependency, disturbance in psychomotor functions, decrease in physical performance and and side effects after leaving drug use; therefore new alternative approaches have come into view. In this research we searched the frequently used herbals in the treatment of anxiety such as Passiflora incarnata, Valeriana officinalis ve Melissa officinalis. We examined the pharmacological and clinical studies about these herbals, their effect mechanismes and medical use and give examples for the commercial forms of preparates. Even if the effect mechanisms of some herbals such as Passiflora incarnata ve Melissa officinalis has not been identified exactly, the idea that Valeriana officinalis affected by having a role in the enzimatic disturbance of GABA have been important. As a results of pharmocological researches, it has been shown that Passiflora incarnata had sedative, hipnotic and anxiolytic effects and and accepted it could be used in removing anxiety and sleep disorders with its commercial preparates. But there are few pharmacological and clinical studies related to Melissa officinalis. In these researches the hipnotic and anxiolytic effectiveness of this herbal has been defined but was seen that this effectiveness in the combination preparates was higher. Its use in aromoteraphy is succesful and it is considered that the terpens in essential oils cause this effect. There are lots of studies about that Valeriana officinalis?s use is very succesful especially in the long term treatment of sleep disorders as a hipnotic and anxiolytic agent. By providing synergy in the combination products of the each of these three products, succesfull results have come into view. Compared to other chemicals, it is more reliable because of few side effects. And also İt has some superioties because it is tolerated easily, it doesn?t cause to dependency and affect daily performance. As a result of this research, attention has been paid to warnings about the choice of qualified, effective herbal products, the dosage, occupancy and the interaction of them with other drugs in order to progress the consciousness of the user.