Televizyon haberlerinde Suriyeli sığınmacıların temsili
Representation of the Syrian asylum seekers in the television news
  1. Tez No: 541028
  2. Yazar: GİZEM TOKAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KAZAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suriye, Göçmen, Mülteciler, Sığınmacılar, Temsil, Migration, Syria, Immigration, Refugees, Asylum seekers, Representation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Göç, kişinin doğduğu yeri, eş, dost ve akrabalarının yaşadığı diyarı terk etmesi manasına gelen çok eski bir olgudur. Kişiyi buna iten zorunlu veya ihtiyarî birçok sebep bulunmaktadır. 2011 yılı ilkbaharında, Suriye'de Esed rejimine karşı başlayan barışçıl gösteriler, rejim güçlerinin şiddetli müdahalesi sonucunda iç savaşa dönüşmüştür. Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar dolayısı ile can güvenliği vb. durumlardan dolayı yerleşim yerlerinden ayrılmaya zorlanan ya da ayrılmak zorunda kalan Suriyelilerin Türkiye'ye kitlesel akın şeklinde göç ettikleri bilinmektedir. Bundan dolayı Suriyeliler meselesi, Türkiye kamuoyunun önemli bir gündemi haline gelmiştir. Ev sahibi toplumun mülteciler ve Suriyelilerle ilgili algılarının biçimlenmesinde medyanın önemli bir yeri vardır. Haber medyası toplumsal gerçekliği, ideolojik durum tanımı, söylem ve temsil yoluyla yeniden üretmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada, Türk basınındaki Suriyeli temsilleri incelenmektedir. Çalışmada, küresel çapta bir sorun olarak görülen Suriyelileri konu edinen haber içeriklerindeki temsil biçimleri ve egemen söylemlerin açığa çıkarılması amaçlanmaktadır. Çalışmada içerik analizi yöntem olarak kullanılmış ve ulusal kanalların 2016 dönemindeki haberlerinin analizi yapılmıştır. İnceleme sırasında Suriyeliler ile ilgili haberler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çıkan sonuçlarda TRT 1'in haberlerde gizleme uyguladığı, diğer kanalların ise şeyleştirme uyguladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Immigration in the sense to leave the country of birth and the establishment of family and clan old phenomenon. It causes leading up to it, whether voluntary or forced. Peaceful demonstrations that started in the spring of 2011 in Syria against the Assad administration has turned into a civil war as a result of the violent response of regime forces. Nowadays it's known that, because of the internal turmoil in Syria, Syrians whois forced or left their homeland for life safety, immigrate to Turkey with massiveflux. Turkey is one of the most preferred destinations by Syrians as a result the issue has become one of the hot topics of Turkish public.Media and press outlets play a significant role in the formation of any host society's perceptions concerning refugees.The news media reproduces social reality through ideological case definition, discourse and representation. In this context, this article is a content analysis of the representation of Syrian asylum seekers in the Turkish press. In this study is intended expose discourse and representation forms in contents of news that is subjected to Syrians who are seen as a problem on global. In the study“content analysis”method was used and news in the public channel 2016 of the year analized. In the research reports about the Syrians were analysed by using SPSS software. In the results, it was seen that TRT1 was hiding in the news and channels were reification.