Ötekileştirmenin inşası ve etkinliği bağlamında televizyon haberleri: Suriyeli sığınmacılar
Television news in the context of the construction andactivity of alienation: The Syrian asylum seekers
- Tez No: 497083
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHAN KANDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Suriyeliler, Suriyeli, Suriyeli mülteciler, Suriyeli sığınmacılar, Suriyeli göçmenler, Televizyon haberleri, Televizyon haberlerinde Suriyeliler, The Syrians, Syrian, Syrian refugees, Syrian asylum seekers, Syrian immigrants, Television news, The Syrians in television news
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
“Tanım olarak öteki kimdir?”sorusu, kimlik kavramıyla bağlantılı olarak toplum bilim, ekonomi, sosyoloji, siyasal gibi birçok disiplinin araştırma konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda ötekinin, medyada ve özellikle de televizyonda ortaya konulması bu konularla uğraşan araştırmacılar, sosyal ve politik aktörler ve akademik çevreler için büyük önem taşımaktadır. Televizyonun temsiller yoluyla ilettiği kod ve simgeler toplumsal hafızada birey, grup ve topluluk hakkındaki düşüncelerin olumlu ya da olumsuz şekillenmesinde önemli bir işleve sahiptir. Değer yargıları, yaşam biçimleri ve davranış kalıplarını öne çıkaran televizyon, mevcut modellerin sahip oldukları özelliklere ilişkin toplumsal hafızada genel bir kabul yaratabilmektedir. Bu da Stuart Hall'ün medya temsillerinin yansıtmaktan ziyade inşa edici bir role sahip olduğu yönündeki düşüncesini doğrulamaktadır. Televizyonların öteki kimliğinin oluşum ve temsil ediliş biçimlerini oluşturduğu, ön yargıların yayılmasında büyük rol oynadığı göz önünde bulundurulduğunda, olumsuzlayan temsillerin sığınmacılara yönelik dışlayıcı ve ötekileştirici söylemin yayılmasına yol açabileceği söylenebilir. Bu bağlamda, 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaşla birlikte, yaşadıkları yerleri terk edip Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacıların televizyon haberlerinde nasıl temsil edildikleri büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, televizyon haberlerindeki söylemlerin“ötekileştirme”üzerinden yorumlanmasıdır. Bu doğrultuda Suriyeli sığınmacılara yönelik olumsuz ve dışlayıcı, ötekileştirici algılar, bunların üretilmesi ve yayılmasına katkı sunan televizyon haberlerinin inşasını, bilimsel bir çerçeveyle ortaya koymaktır. Çalışma, Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından 10 tanesinin ana haber bültenleri üzerinden yapılmış ve bu televizyon kanallarının seçimi, izlenme oranları göz önünde tutularak belirlenmiştir. Bu kritere göre seçilen kanallar; CNN TÜRK, NTV, 24, HABERTÜRK, FOX TV, SHOW TV, ATV, KANAL D, TRT1 ve STAR TV'dir. İncelenen haberler 1 Temmuz 2016- 31 Temmuz 2016 tarihleri arasında, ana haber bültenlerinde Suriyeli sığınmacıları merkeze alarak yayınlanan haberleri kapsamaktadır. Mevcut tarihlerin seçilme nedeni, haberlerde Suriyeli sığınmacılara yönelik“ötekileştirici söylem”pratiklerinin sergilenme sıklığıdır. Çalışmada, belirlenen haberlerin nasıl bir kurgusal yapıyla verildiğini göstermek, mevcut haberlerin dil-söylem ilişkisini ortaya koymak amaçlarıyla, haberi bağlamından koparmadan belli bir bütünlük içinde incelemeye dayanan bir teknik olan Van Dijk'in“eleştirel söylem analizi”kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The question of“Who is the other by definition?”in connection with the concept of social identity, is the subject of research in many fields such as economics, society and science, and political disciplines. In this context, presenting the other in the media, and especially on television, is of great importance for researchers of social and political actors dealing with this topic and for academic circles as well. The codes and symbols conveyed through TV have an important function in creating positive or negative impressions regarding an individual, a group, or a community in the social memory. The television, by highlighting certain values, lifestyles and behavior patterns, can create a general acceptance in the social memory about these features of the existing models. This validates further the idea of Stuart Hall, who claims that media has more of a constructive rather than a reflective role. Considering that TV plays a major role in the formation of the identity of The Other, its forms of representation and propagation of prejudice, it can be said that the negative representation about the asylum-seekers would lead to an exclusionary and alienating discourse. In this context, how the asylum seekers who left their homes and came to Turkey with the STARt of the civil war in Syria, in the year 2011, are represented in television news is of great importance. The aim of this study is to interpret the discourse of television news, through the concept of“alienation.”In this respect, our aim is to present within a scientific frame, the negative, exclusionary, and alienating perception about the Syrian asylum-seekers and the generation of television news which contribute to the creation and propagation of this perception. This study is conducted on the ten national television channels prime news broadcasts in Turkey and these television channels are selected by taking into consideration their ratings. The channels chosen according to this criterion are CNN TURK, NTV, 24, HABERTURK, FOX TV, SHOW TV, ATV, KANAL D, TRT1 and STAR TV. The news studied are selected from the prime news bulletins broadcasted between July 1, 2016-July 31, 2016, which took the Syrian asylum seekers as their central topic. The reason for choosing these dates is the frequent exhibition of“alienating discourse”towards Syrian asylum seekers in the news. In the study, the critical discourse analysis of Van Dijk—a technique based on the analysis of the news without taking them out of their context and in a certain integrity—is implemented for the purposes of demonstrating the structural presentation of the selected news and revealing the relationship of language and discourse of the existing news.