Göçmenlerle ilgili haberlerin ahlaki panik çerçevesinde değerlendirilmesi: Haber kanallarının Twitter hesapları üzerine bir analiz
Evaluation of news about migrants in the framework of moral panic: An analysis of news channels on Twitter accounts
  1. Tez No: 735328
  2. Yazar: CEMİLE YAĞMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki Panik, Medya, Suriyeli Sığınmacılar, Göç, Çerçeveleme Analizi, Moral panic, Media, Syrian Refugees, Immigration, Framing Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
İktidarın, kamuoyu önderlerinin ve medyanın toplumu yönlendirmede kullandığı ahlaki panik, herhangi bir kişi, olay veya grubun tehdit unsuru olarak algılanmasıyla ortaya çıkan korku ve panik hali olarak tanımlanmaktadır. Halk arasında oluşan korkuyu kitleler arasında daha fazla yaygınlaştırmak için en etkili araç medyadır. Medya, korkuya neden olan kişi, grup veya durumları sürekli gündemde tutarak, oluşan korkuyu daha da görünür hale getirerek ahlaki panik ortamını hazırlamaktadır. Toplumda bazen çocuk istismarı, terör olayları, eş cinseller ahlaki paniğe konu olurken; bazen de AIDS ve SARS gibi virüsler, COVID-19 gibi salgın hastalıklar, göçmen ve sığınmacı gruplar ahlaki paniğin konusunu oluşturmuştur. 2011 yılında Orta Doğu'da çıkan karışıklıklarsonucunda en çok sığınmacı barından ülke durumuna gelen Türkiye'de Suriyeli sığınmacılar ülke gündemini oldukça meşgul etmiştir. Bu bağlamda“Göçmenlerle İlgili Haberlerin Ahlaki Panik Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Haber Kanallarının Twitter Hesapları Üzerine Bir Analiz”başlıklıbu tez çalışması yeni medya mecrası olan Twitter'da Suriyeli sığınmacılarla ilgili haberlerin abartılarak işlenmesi neticesinde Suriyeli sığınmacıların nasıl bir ahlaki panik konusu haline getirildiğini açıklamayı amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak, en çok izlenen beş televizyon kanalının (A Haber, CNN Türk, Habertürk, Halk TV, Fox TV) 2018-2019 yıllarında Twitter hesapları üzerinden Suriyeli sığınmacılarla ilgili yayınlamış olduğu haberler irdelenmiştir. Çerçeveleme yöntemi ile yapılan analizler sonucunda, kanalların twitter hesaplarında Suriyeli sığınmacılar ile ilgili yaptıkları haberlerin Suriyelileri birer ahlaki panik konusu haline getirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Moral panic used by governments, opinion leaders, and media to guide society is defined as the state of fear and panic that emerged when any person, event, or group is perceived as a threat. The media is the most effective instrument to spread fear among the public. Media keeps the people, groups or situations that cause the fear on the agenda, makes the resulting fear more visible and prepares an environment of moral panic. In societies, child abuse, terrorist incidents, homosexuals, AIDS, the SARS virus, pandemics such as Covid- 19, immigrants and refugees have become the subject of moral panic. Syrian refugees considerably have occupied the country's agenda in Turkey, which has become the country accommodating the highest number of refugees after the disturbance in the Middle East in 2011. In this regard, this thesis study entitled“Evaluation of the News Related to Immigrants within the Framework of the Moral Panic: An Analysis on the Twitter Accounts of News Channels”aims to explain how Syrians have become a moral panic issue as a result of exaggerating of the Syrian refugees' news, on the Twitter as a new media medium. For this purpose, Syrian refugee-related news was published between the years 2018-2019 on the Twitter accounts of the most viewed TV channels (A Haber, CNN Türk, Habertürk, Halk TV, Fox TV) were addressed. The framing method was conducted in the analysis and the findings demonstrate that the news related to Syrian refugees published on the Twitter accounts of the abovementioned TV channels has become Syrians into a moral panic issue.