Türkiye'de dijital gazeteciliğe dayalı medya kuruluşlarında Suriyeli sığınmacıların çerçevelenmesi
Framing Syrian asylum seekers in digital journalism-based media organizations in Turkey
  1. Tez No: 878991
  2. Yazar: HANDE KADİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARANFİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Çerçeveleme Analizi, Dijital Gazetecilik Suriyeli Sığınmacılar, Temsil, Digital Journalism, Framing Analysis, Representation, Syrian Refugees
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
İletişim teknolojilerinde meydana gelen dönüşüm aşamaları geleneksel gazetecilik pratiklerinin değişime uğramasını sağlayarak dijital gazeteciliğin gelişimine zemin hazırlamıştır. Gazetecilik alanında kullanılmaya başlanan dijital teknolojiler haberin üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerinde köklü değişimleri beraberinde getirmiştir. Dijital mecraların yapısının geniş bir yelpazede çeşitlilik sunması haber akışının ve tüketiminin daha önce hiç olmadığı kadar hızlı ve yoğun bir düzeyde ilerlemesini sağlayarak bireylerin enformasyona erişimini kolaylaştırmaktadır. Her bir dijital mecranın yapısına uygun olarak hazırlanan haber içerikleri hem üretim hem de sunum aşamasında kapsadıkları ve dışarıda bıraktıkları ile çerçevelerin oluşmasına neden olmakta ve bu haber çerçeveleri bireylerin durum ve olayları anlamlandırmasına etki etmektedir. Bu bağlamda Türkiye'de öne çıkan gündem konularından biri olan Suriyeli sığınmacılar ile ilgili haberler ve bu haberlerde sığınmacılar için kullanılan temsil ve çerçeveleme biçimleri toplumun sığınmacılara ilişkin algısını şekillendirmede etkili olmaktadır. Çalışmada, Suriye'de iç savaş sonucu ortaya çıkan ve başta Türkiye olmak üzere bölgedeki birçok ülkeyi etkileyen sığınmacı krizi sürecinde Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de dijital gazeteciliğe dayalı medya kuruluşlarında nasıl çerçevelendiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde giriş, ikinci bölümde haberde çerçeveleme yöntemleri, üçüncü bölümde dijital gazetecilik pratiklerinin gelişimi, dördüncü bölümde Suriye savaşının tarihsel arka planı, beşinci bölümde de araştırma çalışması yer almaktadır. ''Medya kuruluşları Suriyeli sığınmacıların haberlerde çerçevelenmesinde nesnel bir bakış açısı ve tutarlı bir haber yazım diline sahip midir?'' sorusu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışmada Hürriyet ve Sözcü haber sitelerinde belirlenen tarihler arasında yer alan Suriyeli sığınmacılara ilişkin haberler ele alınmıştır. Elde edilen bulgular Robert Entman'ın çerçeveleme analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Sonuç olarak, Suriyeli sığınmacıların çerçevelenmesinde kullanılan haber dilinin nesnel bir yaklaşımdan uzak olarak haber içeriğinin konusu ve haber sitelerinin siyasal yaklaşımları kapsamında şekillendirildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The transformation stages occurring in communication technologies have paved the way for the development of digital journalism by enabling traditional journalism practices to change. Digital technologies that have begun to be used in the field of journalism have brought about radical changes in the production, distribution and consumption processes of news. The wide range of diversity in the structure of digital media facilitates individuals' access to information by enabling the news flow and consumption to progress at a faster and more intense level than ever before. News content prepared in accordance with the structure of each digital medium causes frames to be formed with what they include and exclude at both the production and presentation stages, and these news frames affect individuals' interpretation of situations and events. In this context, news about Syrian asylum seekers, one of the prominent agenda topics in Turkey, and the representation and framing styles used for asylum seekers in these news are effective in shaping society's perception of asylum seekers. The study tried to reveal how Syrian asylum seekerswere framed in media organizations based on digital journalism in Turkey during the asylum seekers crisis that emerged as a result of the civil war in Syria and affected many countries in the region, especially Turkey. In this context, the first part of the study includes the introduction, the second part includes framing methods in the news, the third part includes the development of digital journalism practices, the fourth part includes the historical background of the Syrian war, and the fifth part includes the research study. The question“Do media organizations have an objective perspective and a consistent news writing language in framing Syrian refugees in the news?”forms the basis of the research. In the study, news about Syrian asylum seekers on Hürriyet and Sözcü news sites between the specified dates were discussed. The findings were examined using Robert Entman's framing analysis method. As a result, it seems that the news language used in framing Syrian refugees is shaped within the scope of the subject of the news content and the political approaches of the news sites, far from an objective approach.