Yer doğal gerilimi ölçmede kullanılabilecek elektrot tasarımı
Designing the electrode that can be used to measure the self potential
- Tez No: 541067
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN UĞUR ULUGERGERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçlaşmayan Elektrot, Non-polarized Electrode
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Jeofizik yöntemlerden doğal uçlaşma yönteminde yeraltında oluşan iyonik hareketler sonucu oluşan gerilim farkı ölçülmeye çalışılır. Bu gerilim farkı doğal veya yapay kaynaklı nedenlerle oluşabilir. Oluşan gerilim mili Volt ve altı düzeylerinde olduğundan bu gerilim farkını ölçebilmek için uçlaşmayan (polarize) olmayan elektrotlar gereklidir. Bu çalışmada, mikro volt düzeyindeki ölçümler için başta kurşun-kurşun klorür ve bakır bakır klorür içerikli olmak üzere farklı türde elektrotların üretilmesi amaçlanmıştır. Elektrotlar için farklı çap ve boyda deneme modelleri hazırlanmıştır. Elektrotların gerek laboratuvar ortamında gerekse alan çalışmalarından elde edilen sonuçlar bu çalışmada sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Among the Geophysical methods, the natural potential method is used to measure the resulting voltage difference caused by the ionic movements that occur underground. This potential difference can be induced by natural or artificial sources. when the resulting voltage is at the mili Volt level or below, non-polarized electrodes are required to measure this voltage difference. In this work, it is aimed to produce different types of electrodes, specifically lead-lead chloride and copper copper chloride, to employ to measure potential difference at the micro volt level. Prototypes with different diameters and lengths for electrodes were tested The results obtained from both the laboratory and field studies of the electrodes are presented in this study.