Multiperspectivism: The analysis of multiperspectival narration in Mrs Dalloway, A Strangeness in My Mind, and a Long Way Down
Çoklu bakış açısı: Bayan Dalloway, Kafamda Bir Tuhaflık ve Düşerken romanlarında çoklu bakış açısı anlatımının incelenmesi
- Tez No: 541119
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, perspektivizm, çoklu anlatıcı, çoklu bakış, algı, Post-modernism, perspectivism, multiple narrators, multiperspectivism, perception
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu tez konusun çoklu bakış açısının derinlikli bir şekilde anlaşılmasına katkı sağlanmasıdır. Çoklu bakış açısı'nın tamamlanmış ve ayrıntılı bir şekilde örneklendirilmesi için Düşerken ve Kafamda Bir Tuhaflık romanları kullanılmıştır. Çoklu bakış açısı köken olarak Nietzsche'nin perspektivizm kuramıyla ilgilidir. Bu kuram insanın gerçeklik unsurunu her yönüyle göremeyeceğini belirtir. Gerçeklik'i görmek için, kişinin o nesneye farklı açılardan bakması gerekir. Çoklu bakış açısı her perspektife ayrı bir önem verir ama gerçekliğe diğerlerinden fazla bir ayrıcalık tanımaz çünkü gerçeklik bir anlama ve algılama durumudur. Diğer bir deyişle, bakışsal farklılıklar gerçeklik'ten çok gerçekliklere vurgu yapar. Dahası, perspektif inançlarımız, dünya görüşümüz, fikirlerimiz ve karakter özelliklerimizle şekillenir. Bu sebeple, gerçeklik parçalara ayrılmış olduğundan, gerçekliği görebilmek için farklı açılardan bakan çoklu gözlere ihtiyaç vardır. Bunu yansıtabilmek için bu çalışma gerçekliğe bir adım daha yakın olabilmek için romanlardaki parçalanmış gerçeklilerin anlatımını araştırmaktadır. İnsanoğlunun gerçekçi doğasını yani bakışsal farklılıklardan kaynaklı birbirine zıtlığını aktarabilmek için çoklu anlatıcılardan çoklu anlatılara yer verilmiştir. Anlatıcıların geçmişi ve bakış açıları arasındaki ilişki vurgulanmıştır. Örnek verilen bakış açıları, okuyucunun gerçeğe ulaşmak için hep birlikte hareket eden karşıt bakış açılarını nasıl çözümlediğini gösterebilmek amacıyla seçilmiştir. Bu amaca ulaşabilmek için, daha önce yapılan ve söz konusu kavramın belli yönlerine vurgu yapan çalışmalar çoklu bakış açısının detaylı bir şekilde incelenmesi için araştırılmıştır. Bu anlayışla, tez kendi içerisinde çoklu bakış açısına vurgu yapmaktadır çünkü farklı kaynaklardan farklı bakış açıları değerlendirilmiştir. Bu yöntem karmaşıklığa sebep olmak yerine, diğerlerinden farklı ve çok yönlü teknik bir analiz sağlamıştır. Tezin bütünlüğünü destekleyebilmek ve her bulguyu yansıtabilmek için romanlar dikkatlice seçilmiştir. Anlatıcılar sayesinde, hem tez ve hem de analiz kısmının edebiyatta çoklu bakış açısının anlamlandırılabilmesi için yeterli açıklama sunduğuna inanılmaktadır. Ayrıca, sonuç kısmı teze ve kullanılan romanlara bağlı kalan mantıklı tespitler ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
It is hoped that this research contributes to a deeper understanding of multiperspectivism. A Long Way Down and A Strangeness in My Mind are used to provide rounded, detailed illustrations of the phenomenon, multiperspectivism. Multiperspectivism originally refers to Nietzsche's perspectivism doctrine, which suggests that human beings are not capable of encapsulating truth from all sides. To see the reality, one needs to look at an object from different angles. Multiperspectivism gives importance to any perspective but it does not give any privilege to any perspective since reality is a matter of perception and understanding. Put alternatively, perspectival differences hint at multiple realities rather than the reality. Further, perspective is shaped with our beliefs, world-views, set of ideas, and characteristics. Thus, there need to be more varying eyes to see it from many sides as the reality is fragmented. The notion, multiperspectivism searches for these fragmented realities expressed in novels to be a step closer to the reality. Multiple accounts from multiple narrators are included to reflect the realistic nature of human beings; being contradictive owing to perspectival differences. The relation between their background and perspective is highlighted. Exemplified perspectives are chosen to reflect how reader resolves the contradictive realities in order to have orchestrated clashing views. To obtain this aim, previous studies showing limited parts of the concept are systematically analysed to study multiperspectival narration in detail. From this understanding, the thesis refers in itself multiperspectivism, as various perspectives from various sources have been assessed. In the research process, it is faced; there are many contradictive perspectives on the idea of multiperspectivism. Rather than causing a complexity, this method maintains a particular and technical analysis from many sides. The novels are chosen carefully to reflect nearly every finding to support the overall thesis. With the help of these narrators in the novels, it is believed; both the thesis and analysis offer an adequate explanation to decipher multiperspectivism in the field literature. The conclusion part also affords logical findings depending on the thesis and the novels used.