Okul yöneticilerinin etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The study of relationship between school administrators 'ethical leadership behavior with teachers' organizational trust levels
- Tez No: 541123
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etik liderlik, Örgütsel Güven, okul yönetimi, Ethical leadership, Organizational Trust, school management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı okul yöneticilerinin etik liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel güven düzeyine etkisi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde şekillenmiştir. Araştırmanın evreni 2017-2018 eğitim öğretim yılında Balıkesir il genelindeki ilk ve ortaokullarda mesleğine devam öğretmenlerden, örneklemini ise evrenden“basit seçkisiz Örnekleme”yöntemi ile seçilen 262 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“De Hoogh ve Den Hartog (2008) tarafından geliştirilen Alkan (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ”Etik Liderlik Ölçeği“, ve Ercan Yılmaz'ın (2006), Daboval ve diğerleri (1994) tarafından küçük ölçekli örgütler için geliştirdikleri ”Okullarda Örgütsel Güven Ölçeği (OÖGÖ)“ kullanılmıştır. Verilerin analizleri için, Kruskal Wallis H-Testi, Mann-Whitney U Testi, Kolmogorov-Smirnov tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yöneticinin etik ortamını iyi sağladığı, öğretmenlerin yöneticinin iletişimsel etik davranışları ile ilgili olumlu düşündüğü, öğretmenlerin yaş, medeni durum, eğitim seviyesi değişkenleri ile örgütsel güven arasındaki ilişkiye göre anlamlı bir farklılık meydana getirmediği ancak cinsiyet ile etik liderlik ve örgütsel güven arasındaki ilişki sonuçlarına göre öğretmenlerin kadın ya da erken olmasının ”Duyarlılık“, ”Yöneticiye Güven“, ”İletişim Ortamı“ ve ”Yeniliğe Açıklık" boyutları bakımından erkek öğretmenlerin, kadınlara göre daha yüksek seviyede olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main idea of this study is to examine the relationship between ethical leadership behaviors of school managers and teachers' influence on organizational trust level. The research was formed in a relational researching model. The universe of the research consisted of 262 teachers who were employed in primary schools in the province of Balıkesir in the academic year of 2017-2018 and their sample was selected by the simple“basic unselected sampling”method. The“Ethical Leadership Scale”adapted to Turkish by Alkan (2015) developed by De Hoogh and Den Hartog (2008), and Ercan Yılmaz (2006), Daboval and the others. (1994) by small scale organizations“Organizational Confidence Scale (CGS)”was used for the analysis of the data, Kruskal Wallis H-Test, Mann-Whitney U Test and Kolmogorov-Smirnov technique were used. According to the results of the research, it is found that the manager provides the ethical environment well, the teachers think positively about the manager 's communicative ethical behaviors, the teachers do not make a meaningful difference according to the relationship between the variables of age, marital status, education level and organizational trust but according to the relationship between gender and ethical leadership and organizational trust it has been understood that male teachers are at a higher level than women in terms of the dimensions of“Sensitivity”,“Managerial Trust”,“Communication Environment”and“Openness to Innovation”