Bilgi paylaşımının personel güçlendirme üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma
A research of the effect of knowledge sharing on the empowerment
  1. Tez No: 541126
  2. Yazar: EMETİ EDA TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİRE DERYA ERGUN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, Bilgi Paylaşımı, Açık Bilgi, Örtük Bilgi, Employee Empowerment, Knowledge Sharing, Explicit Knowledge, İmplicit Knowledge
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Son yıllarda ekonomide meydana gelen hızlı büyüme ve artan teknolojik gelişmeler küresel rekabet ortamını farklı bir boyuta taşımaktadır. Bu durum örgütleri farklı arayışlar içerisine itmektedir. Günümüzde örgütler rekabet avantajı elde etme ve bu avantajı sürdürebilmek adına sahip olduğu insan sermayesini etkin ve verimli bir şekilde kullanma yoluna gitmiştir. Bu bağlamda personelin güçlendirilmesi modern bir yönetim kavramı olarak karşımıza çıkmaktadır. Örgütlerin ana sermayesinin fiziksel sermayeden insan sermayesine kaydığı günümüz bilgi çağı ekonomisinde, bilginin etkin bir şekilde kullanılması, depolanması ve paylaşılması oldukça önemlidir. Bu nedenle günümüzde örgütler bilginin sağladığı avantajları kullanabilmek adına bilgi yönetim sistemlerine yatırım yapmaktadır. Yapılan bu çalışmada, günümüzde örgütler için önemli bir yere sahip olan bilgi paylaşımının personel güçlendirme üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan hemşireler örnek kütle olarak seçilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda hemşirelerin bilgi paylaşımında bulunmaları onların güçlendirilmesine olumlu bir katkı yaptığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
İn recent years the rapid growth of the economy and the increasing technological developments have brought the global competition environment to a different dimension. This situation pushes organizations into different pursuits. Nowadays, organizations have tried to use their human capital effectively and efficiently in order to achieve competitive advantage and to maintain this advantage. In this context, the empowerment of the staff emerges as a modern management concept. In today's information-oriented economy, where the main capital of organizations is transferred from physical capital to human capital, it is very important that the information is used efficiently, stored and shared. For this reason, today, organizations are investing in knowledge management systems in order to use the advantages provided by information. In this study, it is aimed to examine the effect of knowledge sharing which has an important place for organizations on personnel empowerment. In this context, Kütahya Dumlupinar University Evliya Celebi Training and Research Hospital nurses were selected as sample. As a result of the research, it was found that nurses' knowledge sharing behavior made a positive contribution to their empowerment.