Dönüştürücü öğrenme kuramına göre İngilizce dersinde hazırlanmış öğrenme etkinliklerinin üniversite öğrencilerinin bakış açısı dönüşümlerine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of English learning activities designed in view of transformative learning theory on perspective transformation of university students
- Tez No: 541127
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM ARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü öğrenme kuramı, ingilizce eğitimi, öğrenme stilleri, Transformative learning theory, english education, learning styles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı; dönüştürücü öğrenme yöntemlerinin uygulanması sürecinde İngilizce dersinde kullanılan öğrenme etkinliklerinin, üniversite öğrencilerinin bakış açısı dönüşümlerine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada yöntem olarak“Öntest-Sontest Kontrol Gruplu Yarı Deneysel Desen”kullanılmıştır. İngilizce dersinde kullanılan Dönüştürücü Öğrenme Kuramına dayalı öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin bakış açısı dönüşümlerine olan etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın pilot uygulaması 2015-2016 bahar döneminde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sigortacılık ve Risk Yönetimi Bölümünde öğrenim gören 40 öğrenci ile 6 hafta sürede gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın asıl uygulama süreci 2016-2017 güz döneminde 6 hafta boyunca Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sigortacılık ve Risk Yönetimi ve Bankacılık Finans Bölümlerinde öğrenim gören 72 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın nicel verileri King'in (1997) geliştirdiği Öğrenme Etkinlikleri Anketi ile Kolb'un (1985) geliştirdiği Öğrenme Stilleri Envanteri kullanılarak elde edilmiştir. Deneysel uygulama öncesinde ve sonrasında, deney ve kontrol gruplarına King'in (1997) geliştirdiği Öğrenme Etkinlikleri Anketi uygunlanmıştır. Araştırmanın alt problemleminin test edilmesi amacıyla her iki gruba Kolb'un (1985) geliştirdiği Öğrenme Stilleri Envanteri uygulanmıştır. Araştırmanın nitel verileri, Öğrenme Etkinlikleri Anketi'nin sontest olarak uygulanmasından sonra, gönüllü olan 18 öğrenci ile yapılan görüşmelerden ve bu öğrencilerin doldurduğu yansıtıcı günlük formlarından elde edilmiştir. Araştırmanın verileri, nicel ve nitel analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde nicel analiz yöntemlerinden betimsel istatistikler (yüzde, frekans), Ki-Kare Bağımsızlık Testi ve İlişkili Örneklemler t Testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise İçerik Analizi Yöntemi kullanılmış, veriler frekans değerleri ile ifade edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın deney grubundaki öğrencilerinin İngilizce dersindeki bakış açısı dönüşüm boyutları ile öğrenme etkinlikleri arasındaki ilişkilerin araştırılması sonucunda, öğrencilerin en fazla iş birliği gerektiren etkinlikler, çalışma kâğıtları, dersin geleneksel olmayan yapısı, sınıf etkinliği/alıştırması, yansıtıcı günlük, eleştirel düşünme, İngilizce dersindeki öz değerlendirme, bireysel yansıtma, poster hazırlama etkinlikleri ile dönüşüm yaşadıkları belirlenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler, İngilizce dersindeki bakış açısı dönüşümlerine en çok sınıf arkadaşlarının, öğretmenlerinin ve danışmanlarının desteği olduğunu belirtmişlerdir. Kolb'un Öğrenme Stilleri Envanteri kullanılarak yapılan analiz sonucunda, deney grubunda yer alan öğrencilerin öğrenme stillerinin birbirinden farklı olduğu bulunmuştur. Dönüştürücü Öğrenme Kuramı'na dayalı olarak verilen İngilizce eğitimi süresince, deney grubundaki öğrencilerin çoğunun Mezirow'un bakış açısı dönüşüm aşamalarından ikileme düşme, öz inceleme, eleştirel değerlendirme ve farkına varma aşamalarında bulundukları belirlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmada deney grubundaki öğrencilerin İngilizce dersindeki bakış açısı dönüşümlerine, Dönüştürücü Öğrenme Kuramı'na dayalı olarak hazırlanan ve uygulanan öğrenme etkinliklerinin önemli etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin öğrenme stilleri ile İngilizce dersindeki bakış açısı dönüşümlerinin arasında anlamlı ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonunda, elde edilen bulgulara dayalı olarak İngilizce derslerinde öğrencilerin eleştirel ve yansıtıcı düşünmelerini harekete geçirerek bakış açısı dönüşümü yaşamalarına katkı sağlayan iş birliği gerektiren etkinliklerin, sınıf etkinliği/alıştırması gibi öğrenme etkinliklerinin öğrenme öğretme süreçlerinde kullanılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of learning activities used in the implementation of transformative learning methods on foreign language perspectives of university students. Method: In this research, pretest posttest control group quasi-experimental design was used. The effect of the learning lesson based on transformative learning theory on the students' perspective transformation was investigated. The pilot application of the study was carried out for 6 weeks with 40 students studying in the Insurance and Risk Management Department of the School of Applied Sciences in 2015-2016 spring semester. The main application process of the study was carried out with 72 students studying in the Insurance and Risk Management and Banking Finance Departments of the School of Applied Sciences for 6 weeks in the fall semester of 2016-2017. The quantitative data of the study were obtained using the Learning Styles Questionnaire developed by King (1997) and the Learning Styles Inventory developed by Kolb (1985). The Learning Activities Questionnaire developed by King (1997) was applied to the experimental and control groups before and after the experimental application. In order to test the sub-problems of the study, Learning Styles Inventory developed by Kolb (1985) was applied to both groups. The qualitative data of the study were obtained from the interviews conducted with 18 volunteer students and the reflective diary forms filled by these students after the Learning Activities Questionnaire was applied as a final test. The data of the study were analyzed by quantitative and qualitative analysis methods. In the analysis of quantitative data, descriptive statistics (percentage, frequency), Chi-Square Independence Test and Dependent Samples t Test were used. In the analysis of qualitative data, Content Analysis Method was used and the data were expressed with frequency values. Results: As a result of investigating the relationships between the learning dimensions of the students perspectives and learning activities in the experimental group, the activities which require cooperation, worksheets, the non-traditional structure of the course, the class activity / exercise, the reflective diary, critical thinking, self evaluation, individual reflection and poster preparation are found to promote perspective transformation. The students in the experimental group stated that the support of their classmates, teachers and counselors contributed to the perspective transformation. As a result of the analysis using Kolb's Learning Styles Inventory, it was found that the learning styles of the students in the experimental group were different from each other. During the course of the English language education based on the Transformative Learning Theory, it was determined that most of the students in the experimental group were in the stages of disorienting dilemma, self-examination, critical assessment of assumptions and recognition that one's discontent and the process of transformation of Mezirow's perspective transformation phases. Conclusion and Suggestions: In the study, it was concluded that the learning activities which are prepared and applied based on the Transformational Learning Theory have a significant effect on the students' perspective transformation related to the English course. It is concluded that the transformation of students' perspectives to English course does not differ according to their learning styles. At the end of the study, based on the findings obtained, suggestions were made to enable students to use learning activities such as activities that require cooperation, classroom activity / learning which contribute to the perspective transformation by stimulating their critical and reflective thinking in English lessons.