Elazığ fıkraları ve fıkra tipleri (Bağlam merkezli bir inceleme)
Anecdotes of the Elazığ and anecdotal types
- Tez No: 541169
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEN KÜÇÜKBASMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Elazığ, fıkra, fıkra tipi, kuram, işlev, bağlam, Elazığ, anecdote, anecdotal types, theory, function, context
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmada Elazığ'da derlediğimiz fıkraları ve bu fıkralardaki fıkra tiplerini ele aldık. Çalışmanın özelliği, Elazığ'da derlenen fıkralar üzerine bağlam merkezli bir bakış açısıyla yapılan müstakil bir çalışma olmasıdır. Tezin genel başlıkları şunlardır:“Elazığ ile İlgili Genel Bilgiler”,“Fıkra”,“İşlevleri Açısından Elazığ'da Derlenen Fıkralar”,“İcra Bağlamı Açısından Elazığ'da Derlenen Fıkralar”,“Elazığ'da Derlenen Fıkralarda Fıkra Tipi”,“Fıkra Tiplerine Göre Elazığ'da Derlenen Fıkraların İcra Bağlamları”,“Sonuç”,“Kaynakça”,“Ekler”. Fıkralar, anlatmaya bağlı folklor ürünleridir. Bu çalışmada fıkralar sahadan derlenirken bağlamı ile birlikte derlenmiş; böylece fıkraların icra bağlamına göre özellikleri ve işlevleri tespit edilebilmiştir. Sadece metni derlemek, fıkrayı eksik değerlendirmektir. Çünkü her folklor ürünü özel bir metindir ve anlatıcısından, anlatılma ortamından bağımsız düşünülemez. Bu bakımdan kaynak kişiler ve anlatma ortamlarıyla birlikte anlatıların sosyal hayatta hangi işlevleri yüklendiği de çalışmamızda yer almıştır. Ayrıca derlenen Elazığ fıkralarının fıkra tipleri de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we discussed Elazığ anecdotes and anecdotes types. The feature of the work is that, it is a self-study based on a context-view centered conducted centered view on the jokes collected in Elazığ. The general titles of our text are: the general information about Elazığ, anecdote, the anecdotes of Elazığ according to their functions, the anecdotes of Elazığ in terms of their performing context, anecdotal types in Elazığ anecdotes, the performing context of the anecdotes of Elazığ according to anecdotal types, result, dictionary, references, appendix. Anecdotes are products of the folklore depended to narration. In this study, compilations were complied when complied from the scene; so that the features and functions of the anecdotes according to the execution context can be determined. Just compiling the text means insufficient evaluation of the anecdotes because every folklore product is a special one, so it cannot be considered as independent from its narrator and narrative environment. In this respect, we have also included in our work functions are carried out social life together with the sources and narration environment. Additionally, anecdotal types of the Elazığ anecdotes were detected.