Muhasebe meslek mensuplarının yalın muhasebe bilgi düzeylerinin ölçülmesi: Elazığ ili uygulaması
Measuring of leaning accounting knowledge levels of accounting professional mansups: Application of Elazığ province
  1. Tez No: 627531
  2. Yazar: ALİ ALAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FETHİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın üretim, Yalın Muhasebe, Değer Akış Analizi, Yalın Muhasebe uygulamaları, Değer akış maliyetlemesi, Yalın performans ölçüleri, Lean production, Lean Accounting, Value Flow Analysis, Lean Accounting practices, Value flow costing, Lean performance measures
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Küreselleşme ile birlikte dünyada rekabet farklı bir boyut kazanmıştır. Artık dünya tek bir pazar yerinde, milyonlarca ürünün pazarlandığı bir arena olarak görülmektedir. Bu arenada ayakta kalmaya çalışan üretim firmaları, müşterinin istediği ürün çeşitliliğinde, hızında ve maliyetinde üretim yapmak zorundadırlar. Ayrıca firmalar bir yandan da değişen müşteri isteklerine, yeni ürün geliştirme süreçlerindeki hızlılık ile adapte olmak durumundadırlar. Aksi takdirde bu küresel arenada yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle üretim firmaları ilk olarak Toyota firmasından çıkan Yalın Üretim Sistem prensiplerini benimsemiş ve işletmelerinde uygulamaya almışlardır. Yalın üretim, firmaların karlılığını artırmak amacıyla, ürün ve hizmet oluşturma süreçlerinde sadeleşmeye giderek nihai değerin mükemmelleştirildiği kavram, sistem ve teknikler bütünüdür. Bu düşüncede ürün, müşterinin ilave bir ödemeyi kabul etmeyeceği şeylerden arındırılmaktadır. Yalın üretim prensiplerini benimseyen firmalar, yapılan iyileştirmeleri standart maliyet muhasebesi sistemi ve raporları ile izleyememişlerdir. Bu nedenle de literatürde“Yalın Muhasebe”olarak anılan bir yaklaşımı işletmelerinde uygulamaya almışlardır. Yalın muhasebe, yalın üretimi etkin olarak uygulayan şirketler için, yalın uygulamalara yön verecek raporların hazırlanmasını sağlayan, değer akış analizi iyileştirme çalışmalarında ve alınacak kararlarda doğru veri bilgisi sunan bir sistematiktir.
Özet (Çeviri)
With globalization, competition has gained a different dimension in the world. The world is now seen as an arena where millions of products are marketed in a single market place. Manufacturing companies that try to survive in this arena have to produce in the product range, speed and cost desired by the customer. In addition, companies have to adapt to changing customer demands with the speed of developing new products. Otherwise, it will be inevitable to face the danger of extinction in this global arena. For this reason, the manufacturing companies first adopted the Lean Manufacturing System principles that came out of the Toyota company and implemented them in their enterprises. Lean production is a set of concepts, systems and techniques in which the final value is perfected by simplifying the product and service creation processes in order to increase the profitability of the companies. In this thinking, the product is cleared of things that the customer would not accept an additional payment. Companies that adopt lean manufacturing principles could not follow the improvements made with the standard cost accounting system and reports. Therefore, they have implemented an approach called“Lean Accounting”in the literature. Lean accounting is a systematic for companies implementing lean production effectively, providing reports to guide lean practices, providing accurate data information in value flow analysis improvement studies and decisions to be taken.