Yükseköğretim kurumlarında spor eğitimi alan öğrencilerin girişimcilik eğilimi ve liderlik özellikleri üzerine bir araştırma
A research on the entrepreneurship tendency and leadership qualities of students who are studying sports at higher education institutions
  1. Tez No: 541177
  2. Yazar: ABDULGAFUR KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE DONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Girişimcilik, Liderlik, Sports, Entrepreneurship, Leadership
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sporda girişimcilik ve liderlik kavramları yakın dönemde tartışılmaya başlanmıştır. Bu açıdan girişimcilik üstüne etkisi bulunan etmenleri tespit ederek bu anlamda Türkiye'deki üniversitelerde spor eğitimi alan öğrencilerin girişimcilik düzeyinin belirlenmesi ve liderlik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Girişimcilik ile ilgili anket formu Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde bulunan“Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi”isimli makale araştırmasından alınmıştır. Liderlik anketi; Terence E. Deal ve Lee G. Bolman tarafınca geliştirilen Liderlik Yönelim Anketi'dir. Anket 2003 yılında Mahçe Dereli tarafından kendi çalışmasında kullanmak üzere Türkçe'ye çevrilmiştir. Yapılan analizler sonucunda çalışmaya katılan 651 kişiden 343 kişi“Erkek”, 308 kişi“Kadın”dır. Katılımcıların girişimcilik düzeylerine göre dağılımına bakıldığında %3,8'i“65-92 Düşük Girişimcilik”, %18,7'si“93-123 Orta Düzey Girişimcilik”, %40,7'si“124-151 Yüksek Girişimcilik”ve %36,7'si“152-180 Çok Yüksek Girişimcilik”olan bir dağılıma sahip olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların cinsiyet değişkenine göre liderlik düzeylerinin İnsan Kaynakları Çerçevesi liderlik alt boyutu ve Yapısal Çerçeve alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmüştür. Ancak Politik Çerçeve alt boyutunda ve Sembolik Çerçeve alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Yaş faktörüne göre liderlik alt boyutunda anlamlı bir fark görülmemiştir. Katılımcıların yaşları ile girişimcilik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak katılımcıların cinsiyetine göre erkek ve kadınların girişimcilik düzeylerinde istatistiksel biçimde anlamlı bir farklılık görülmüştür. Girişimcilik ile liderlik alt boyutları olan insan kaynakları çerçevesi, yapısal çerçeve, politik çerçeve ve sembolik çerçeve arasında pozitif, anlamlı ve doğrusal bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship and leadership concepts in sports have recently begun to be discussed. From this perspective, it is aimed to determine the factors influencing entrepreneurship and in this context, to determine the levels of entrepreneurship and to assess the leadership qualities of university students in the field of sports in Turkey. The questionnaire on entrepreneurship was taken from the article entitled“Development of the Entrepreneurship Scale for University Students”which was published in Selçuk University Social Sciences Institute Magazine. Leadership questionnaire is the Leadership Direction survey developed by Terence E. Deal and Lee G. Bolman. The questionnaire was translated into Turkish by Mahçe Dereli in 2003 to be used in his own study. According to the results of the analyzes, it is determined that 343 participants are“Male”, and 308 participants are“Female”of a total of 651 people participated in this study. When the distribution of participants according to entrepreneurship levels is examined, it is determined that 3.8% of them have“65-92 Low Entrepreneurship”, 18.7% of them have“93-123 Intermediate Entrepreneurship”, 40.7% of them have“124-151 High Entrepreneurship”and 36.7% of them have a“152-180 Very High Entrepreneurship”. According to the gender variable of the participants, statistically significant differences were observed in the Human Resources Framework leadership sub-dimension and Structural Framework sub-dimensions of the leadership levels. However, no statistically significant difference was found in the political framework sub-dimension and the Symbolic Framework sub-dimension. There was no significant difference in leadership sub-dimensions according to age variable. However, according to the gender of the participants, there was a statistically significant difference in entrepreneurship levels of males and females. There is a significant, positive and a linear relationship between sub-dimensions of entrepreneurship and leadership; which are human resources framework, structural framework, political framework and symbolic framework.