Preterm bebek annelerinin bebeklerine bağlanma durumları ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Maternal Attachment to Infant and Related Factors in Mothers of Preterm Infant
- Tez No: 541184
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Psikoloji, Nursing, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kabul-Red Kuramı, Bağlanma, Prematürelik
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma; preterm bebek annelerinin bebeklerine bağlanma durumları ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla karşılaştırma gruplu, karma dizaynda (hem niteliksel hem de niceliksel araştırma dizaynında) yakın sayan paralel desende gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, bir üniversite hastanesinin Neonatoloji polikliniğinden takibi olan preterm bebek anneleri ve Aile Sağlığı ve Hekimliği'nden takibi olan term bebek anneleri oluşturdu. Çalışmanın verileri 27.03.2017- 29.03.2018 tarihleri arasında elde edildi. Niceliksel araştırma deseninde; veriler, 89 ptreterm bebek annesi ve 92 term bebek annesinden Bilgi Formu, Maternal Bağlanma Ölçeği ve Ebeveyn Kabul-Red Kontrol Ölçeği kullanılarak toplandı. Veriler, SPSS 21.0 paket programı ile analiz edildi. Preterm ve term bebek annelerinin bebeklerine bağlanmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Anne Ebeveyn Kabul Red Ölçeği toplam puanının, preterm bebek annelerinde term bebek annelerine göre istatistiksel olarak yüksek olduğu bulundu. Preterm bebek anneleri Maternal Bağlanma Ölçeği toplam ve baba sıcaklık alt boyutu puanları açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulundu. Niteliksel araştırma deseninde; veriler, 14 preterm ve 15 term bebek annesi ile görüşülerek veriler elde edildi. Nitel veriler, yarı yapılandırılmış en az 25- fazla 60 dakika süren bireysel görüşmeler ile ses kaydı alınarak toplandı.Veriler, tema analizi yöntemi ile değerlendirilerek, 'anne' ve 'bebek' temaları belirlendi.“Anne”teması başlığında belirlenen kategori ve alt kategorilerde preterm ve term bebek anneleri arasında benzerlikler çoğunluktayken;“bebek”temasında farklılıkların çoğunlukta olduğu belirlendi. PBA'lerininbebeklerine bağlanmalarının term bebek annelerinden farklı olmadığı bulundu. 'Bebek' teması başlığı altındaki farklılıklarda, annenin bebeğini daha negatif algıladığı alt kategorilerin bulunması; preterm bebek annelerinin destekleneceği programlar ile anne-bebek bağlanmasının güçlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The mixed design (both qualitative and quantitative research design) study was aimed to determine the maternal attachment to infant and related factors in mothers of preterm infants. The universe consisted of the mothers of preterm infant that followed by the neonatology polyclinic of a university hospital and the mothers of term infant followed by the Family Health and Medicine. The data of the study were obtained between the March 27th 2017, and March 29th, 2018. In quantitative research design; the data was collected with Information Form, Maternal Attachment Scale, and Parental Acceptance-Rejection Questionnaire Scales from 89 the mothers of preterm infant and 92 the mothers of term infant. The data were analysed using the SPSS 21 packet program. There is no statistical difference in attachment styles between the mothers of preterm infant and the mothers of term infant (p>0.05).