Kronik lenfositik lösemili (KLL) hastalarda STAT3 protein ve IL-10 sitokin düzeylerinin araştırılması
Investigation of il-10 cytokine and stat3 protein levels in chronic lymphocytic leukemia (CLL)
- Tez No: 541185
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: KLL, IL-10, STAT3
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kronik lenfositik lösemi (KLL) kemik iliği ve kanda CD5+CD19+ B hücrelerinin birikimiyle karakterizedir. Güncel çalışmalar KLL'li hastalarda IL-10, AID ve mir-155 gibi genlerin ekspresyon düzeylerinin arttığını göstermektedir. STAT3 her üç genin de ekspresyonlarının düzenlenmesinde rol almaktadır. CD5+CD19+ regülatör B (Breg) hücreleri IL-10 salgılayarak immün sistemi baskılarlar. KLL hücreleri Breg hücreler ile benzer immünfenotipik özellik göstermekle birlikte aynı zamanda fonksiyonel olarak da benzediği düşünülmektedir. Çalışmamızda KLL hasta periferik kan örneklerinde STAT3 ve IL-10 içeren içeren CD5+CD19+ hücrelerin düzeyleri araştırılmıştır. KLL tanısı almış 24 hasta ve 14 sağlıklı birey çalışmaya dahil edilmiştir. Periferik kandan elde edilen mononükleer hücreler (1x106 cell/ml) IL-10 düzeyinin belirlenmesi için 48 saat CpG (Sitozin Fosfat Guanozin) (1 ug/ml) ile, STAT3 düzeyinin belirlenmesi için ise PMA (20 ng/ml) ile 15 dakika uyarılmıştır. STAT3 ve IL-10 seviyeleri akan hücre ölçer ile araştırılmış, sonuçlar istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Sağlıklılarla karşılaştırıldığında lenfosit popülasyonunda elde edilen IL-10+, IL-10+CD19+, STAT3+CD19+ hücre oranları arttı. KLL hastaların CD19+ B hücrelerinde IL-10+ hücre oranlarının artmış olduğu görüldü. Benzer şekilde CD5+CD19+ hücrelerinde IL-10 seviyeleri yüksek bulunurken, STAT3 düzeyleri daha düşük bulundu. Bu sonuçlar bize, KLL hücrelerindeki IL-10 ve STAT3 ekspresyon düzeylerinin, normal B lenfositlerinden farklı olduğunu ve KLL'nin biyolojisinde bir role sahip olabileceği düşüncesini sağladı. Sunulan verilerin, KLL hücrelerinin Breg hücrelerine benzerliğini inceleyen çalışmalara katkıda bulunacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Chronic Lymphocytic Leukaemia (CLL) is characterized by the accumulation of CD5+CD19+ B cells in the bone marrow and peripheral blood. Recent studies indicated that expression of IL-10, AID and mir-155 which are regulated by STAT3 are increased in CLL patients. CD5+CD19+ regulator B (Breg) cells secrete IL-10 and suppress the immune system. While the CLL cells show similar immunophenotypic properties to Breg cells, they are also thought to be functionally similar. In this study, STAT3 and IL-10 levels of CLL patients were investigated. Peripheral blood samples obtained from patients (n: 24) and healthy subjects (n: 14). Peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) were isolated by Ficoll gradient method. PBMCs (1x106 cell/ml) were cultured for 48 hours in the presence and absence of CpG (1 ug/ml) for IL-10 expression and for STAT3 expression cultured with and without PMA (20 ng/ml) for 15 min. IL-10 and STAT3 expression were analysed using anti-CD5, anti-CD19, anti-CD38, anti-STAT3 and anti-IL-10 monoclonal antibodies by flow cytometry. Compared to healthy subjects, in lymphocyte population increased IL-10+, IL-10+CD19+, STAT3+CD19+ were obtained. CD19+ B cells of CLL patients showed increased IL-10+. Similarly increased IL-10 levels were found in CD5+CD19+ cells, whereas lower STAT3 levels were found. These results made us thought that the levels of IL-10 and STAT3 expression in CLL B cells is clearly different from normal B lymphocytes might have a role in the biology of CLL. It is believed that the presented data will contribute to the studies that scrutinize the similarity of CLL cells to Breg cells. Keyword: CLL, IL-10, STAT3