Maternal kanda preeklampsi ile ilişkili mikroRNA'ların belirlenmesi
Determination of micrornas related to with preeclampsia in maternal blood
- Tez No: 541188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE EVRİM BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: preeklampsi, maternal kan, aday mikroRNA'lar, ifade düzeyi, rölatif kantitasyon, preeclampsia, maternal blood, candidate microRNAs, expression level, relative quantitation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Preeklampsi (PE), maternal ve fetal morbidite ve mortalitenin nedenlerinden biri olup, hipertansiyon ve proteinüri ile birlikte çeşitli semptomlarla ilişkili hamileliğe özgü bir hastalıktır. Patofizyolojisi henüz tam olarak belirlenememiş olsa da anormal plasentasyon ile ilgili çok sayıda farklı olarak ifade edilen mikroRNA (miRNA) belirlenmiştir. miRNA'lar küçük, endojen, kodlamayan RNA'lar olup gen ifadesinin düzenlenmesinde rol oynamaktadır. Bu çalışma da hem preeklampsi ile maternal kan lökositlerindeki aday miRNA'lar arasındaki ilişki hem de bu miRNA'lar ile preeklampsinin başlangıç zamanı (34 haftadan erken veya geç) ve şiddeti (hafif veya ağır preeklampsi) arasındaki ilişkinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya başlangıç dönemine ve şiddetine göre gruplandırılan preeklampsili (n:83) gebeler ile sağlıklı gebeler (n:29) dahil edilmiştir. Tüm bireylerden periferik kan alınarak lökositleri elde edilmiş ve RNA izolasyonu yapılmıştır. Literatüre göre aday olarak seçilen miR-21-3p, miR-155-5p ve miR-518b ifade düzeyleri kantitatif RT-PCR ile belirlenerek elde edilen değişim katsayıları ve preeklampsi ile olan ilişkileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Buna göre, erken dönemde (29. hafta), miR-518b düzeyinin ağır preeklamsili gebelerde 4.6 kat, hafif preeklamsili gebelerde ise 2 kat arttığı belirlenmiştir (p=0.023). Geç dönemde (37. hafta) ise miR-155-5p düzeyinin ağır preeklampsili gebelerde 1.4 kat, hafif preeklampsili gebelerde ise 1.5 kat azaldığı belirlenmiştir (p=0.051). Ayrıca, miR-21-3p düzeyinin ağır preeklampsili gebelerde 1.9 kat, hafif preeklampsili gebelerde 1.5 kat azaldığı belirlenmiştir (p=0.019). Ek olarak, tüm gruplarda miRNA'lar ve klinik parametreler ile ilişkileri detaylı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak, preeklampsinin neden olduğu komplikasyonlar ile kan miRNA düzeyleri ilişkisi araştırılarak hem hastalığın daha erken tespiti ve dolayısıyla tedavi sürecine daha erken başlanması hem de patofizyolojisindeki rolünün anlaşılmasına katkı sağlanması mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia (PE) is one of the causes for the maternal and fetal morbidity and peculiar to the pregnancy with some symptoms such as hypertension and proteinuria. Although its pathophysiology have not been cleared yet various microRNAs (miRNAs) have been specified which related with the abnormal placentation. miRNAs are short, endogenic and non-coding RNAs and take role in gene expression. Aim of this study is to show association between PE and candidate miRNA in maternal blood leukocyte and also association between these miRNAs and PE initiation period (before or after 34 week) and severity (mild or severe PE). Pregnant subjects with PE (n:83) and healthy pregnant subjects (n:29) were included to the study and PE group was subgrouped according to early period and its severity. Peripherical blood samples were collected from all subjects and leucocytes were separeted and RNA isolation was performed. Expression levels of miR-21-3p, miR-155-5p and miR-518b which assumed as candidate miRNAs in literature were determined by using RT-qPCR and then coefficient of variations and their relation with the PE were statistically evaluated. Accordingly, in early period (29th week), miR-518b level is 4.6 fold increased in pregnants with severe PE and 2 fold increased in pregnants with mild PE (p=0.023). In late period (37th period) miR-155-5p levels 1.4 fold reduced in pregnants with severe PE, 1.5 fold reduced in pregrnants with mild PE (p=0.051). Likewise, miR-21-3p level reduced 1.9 ad 1.5 fold reduced in pregnants with severe and mild PE respectively (p=0.019). Additionally, miRNAs and their association with clinical parameters have been investigated in detail for all groups. Consequently, investigating association between PE complications and blood miRNA levels can assist early diagnosis and early response and understanding of its role in pathophysiology of PE.