Ameliyat sonrası erken dönem susuzluğun yönetiminde oral su ve buz uygulamasının etkisi
The effect of oral water and ice popsicle exposure on the management of thirst in the immediate postoperative period
- Tez No: 541187
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER DENİZ ÖZTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Perioperatif hemşirelik, Ameliyat sonrası bakım ünitesi, Susuzluk, buz, Perioperative nursing, Postanesthesia care unit, Thirst, Water, Ice
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Araştırma, ameliyat sonrası erken dönem susuzluğun yönetiminde oral su ve buz uygulamasının etkisini belirlemek amacı ile deneysel ve Ameliyat sonrası erken dönemde hastaların güvenli bir şekilde oral su ve buz alabilmesi için kullanılan“Safety Protocol for Management Thirst in the Immediate Postoperative Period”ölçme gerecinin geçerlilik ve güvenilirliğini değerlendirmek amacı ile yöntemsel olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırma, bir üniversite hastanesinin ameliyathanesinde cerrahi girişim geçirdikten sonra ASBÜ'ye transfer edilen ve araştırma kriterlerine uyan 150 hasta ile gerçekleştirildi. Hastalar, uygulama (su grubu=50, buz grubu=50) ve kontrol (n=50) gruplarına ayrıldı. Uygulama grubundaki hastalara ameliyat sonrası ASBÜ'ye kabul sonrası oral su/buz uygulaması yapıldı. Kontrol grubundaki hastalara ise hiçbir girişim yapılmadan, rutin tedavi ve bakım uygulandı. Her üç gruptaki hastaların belirli zamanlardaki fizyolojik değişkenleri ile susuzluk ve susuzluğa eşlik eden belirtileri izlendi. Araştırma sonucunda elde edilen veriler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 programı kullanılarak analiz edildi. Hastaların fizyolojik değişkenlerinin gruplar arası karşılaştırılması incelendiğinde; değerlerinin belirli zaman aralıklarında istatistiksel fark göstermesine karşın, uygulama sonrası fizyolojik değerlerde kaldığı, ASBÜ'de kalış zamanı arttıkça hastaların ağrı ve bulantı puanı değerlerinin su grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı (p0,05) saptandı. Sonuç olarak Ameliyat Sonrası Erken Dönem Susuzluğun Yönetiminde Güvenli Protokolün ülkemizde kullanımının uygun olduğu ve ameliyat sonrası oral su/buz uygulamasının susuzluğu azaltmada etkili ve güvenli bir hemşirelik girişimi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the effect of oral water and ice popsicle exposure on the management of thirst in the immediate postoperative period as experimental. Also, it is aimed to evaluate validity and reliability of“Safety Protocol for Management Thirst in the Immediate Postoperative Period Protocol”which is used to take oral water and ice of patients in the immediate postoperative period, as administrative. The study was conducted with 150 patients who are transferred to the postanesthesia care unit (PACU) after their operation and met study criteria. Patients divided into three groups as the study (water group=50, ice group=50) and control (n=50). Patients in the study group were performed oral water/ice popsicle after their accession to PACU. However, the control group patients have performed rutin treatment and care without any other intervention. Physiologic variables and symptoms with thirst were followed in every three group patients at certain times. Data were evaluated by using NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 program. When compares between groups related to physiologic variables; it is seen that although values showed a statistical difference in some certain times, physiologic values were between normal range after intervention and also pain and nausea values decreased with increased staying time at ASCU in the water group (p0,05). As a result of; it is obtained that Safety Protocol for Management Thirst in the Immediate Postoperative Period Protocol is suitable for our country and oral water/ice popsicle in the immediate postoperative period is an effective and reliable nursing intervention on decreasing thirst.