Endemik Diplotaenia bingolensis bitkisinin antioksidan aktivitesinin araştırılması
Investigation of antioxidant activity of Bingolensis plant of endemic Diplotaenia
- Tez No: 541247
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HALİL GEÇİBESLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Diplotenia bingolensis, rutin, linoleik asit, klorojenik asit, DPPH radikali, Diplotenia bingolensis, rutin, linoleic acid, chlorogenic acid, DPPH radicali
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Endemik D. bingolensis türünün toprak üstü kısımlarının önce inorganik sonra organik çözücü sistemleri ile reflüksü sonucu inorganik ve organik ham izolatları elde edildi. İnorgaik ham izolatın hekzan, diklormetan, etilasetat ve butanol ile ardışık fraksiyonlandırılması sonucu H2O-Hex, H2O-DCM, H2O-EtOAc ve H2O-But izolatları elde edildi. Organik ham izolatın hekzan, diklormetan, etilasetat, butanol ve su ile fraksiyonlandırılması neticesinde ise sırasıyla MeOH:DCM-Hex, MeOH:DCM-DCM, MeOH:DCM-EtOAc, MeOH:DCM-But ve MeOH:DCM-H2O izolatları elde edildi. Elde edilen her bir izolatın içermiş olduğu toplam fenolik madde ve flavonoit madde miktarları UV-VIS spektrofotometresi ile, apolar bileşenlerin analizi GC-MS spektrometresi ile, polar bileşenlerin kantitatif analiz ise HPLC-TOF/MS spektrofotometresi ile analiz edildi. Ayrıca her bir izolatın biyolojik aktivitesi DPPH radikali giderme aktivitesi, ABTS katyon radikali giderme aktivitesi, ferrik iyonları indirgeme kapasitesi ve ferröz iyonlarını şelatlama potansiyelleri gibi farklı antioksidan aktivite testleri ile mukayese edildi. H2O-DCM (137,08±2,08 µgKE/mgKİ) ve MeOH:DCM-EtOAc (127,08±5,21 µgKE/mgKİ) izolatının flavonoit içeriği açısından, H2O-DCM (665,83±47,62 µgGAE/mgKİ) ve MeOH:DCM-EtOAc (724,65±43,64 µgGAE/mgKİ) izolatlarının toplam fenol içeriği açısından en zengin izolatlar olduğu analiz edildi. MeOH:DCM-Hex ve MeOH:DCM-DCM izolatlarının linoleik asit (%16,95 ve 11,04) ve linolenik asit (%22,11 ve 18,45) içerdiği tespit eildi. Bütün izolatların rutin ve klorojenik asit açısından zengin olduğu belirlendi. En yüksek DPPH radiakali giderme aktivitesi 46,43±1,36 ve 47,58±10,03 µg/mL EC50 değerleri ile H2O-DCM ve MeOH:DCM-EtOAc izolatlarında görüldü.
Özet (Çeviri)
Inorganic and organic crude isolates were obtained from the aerial parts of the endemic D. bingolensis species with refluxing first with inorganic, then with organic solvent systems. H2O-Hex, H2O-DCM, H2O-EtOAc and H2O-But isolates were obtained by successive fractionation of the inorganic crude isolate with hexane, dichloromethane, ethylacetate and butanol, respectively. Isolates of MeOH:DCM-Hex, MeOH:DCM-DCM, MeOH:DCM-EtOAc, MeOH:DCM-But and MeOH:DCM-H2O were obtained by fractionation of the organic crude isolate with hexane,dichloromethane, ethyl acetate, butanol and water, respectively. The total amount of phenol and flavonoids contained in each isolate was analyzed by UV-VIS spectrophotometry, analysis of lipophilic components by GC-MS spectrometry, and quantitative analysis of hydrophilic components by HPLC-TOF/MS spectrophotometer. Furthermore, the biological activity of each isolate was compared with different antoxidant activity tests such as DPPH radical scavenging activity, ABTS cation radical scavenging activity, ferric ion reduction capacity and chelating potentials of ferrous ions. (H2O-DCM (137.08±2.08 µgKE/mgKİ) and MeOH:DCM-EtOAc (127.08±5.21 µgKE/mgKİ) isolates in terms of flavonoid content, (H2O-DCM (665.83±47.62 µgGAE/mgKİ) and MeOH:DCM-EtOAc (724.65±43.64 µgGAE/mgKİ) isolates were the richest isolates in terms of total phenol content. MeOH:DCM-Hex and MeOH:DCM-DCM isolates contained linoleic acid (16.95% and 11.04) and linolenic acid (22.11% and 18.45). It was analyzed that the all isolates were rich in terms of rutin (1.231-47.231 µgHB/mgKI) and chlorogenic acid (0.121-12.122 µgHB/mgKI). H2O-DCM and MeOH:DCM-EtOAc isolates were showed the highest DPPH radical scavenging activity with 46.43±1.36 and 47.58±10.03 μg/mL EC50 values, respectively.