Akut koroner sendromlu hastalarda uzun kodlamayan RNA adaylarının ateroskleroz ciddiyeti ile ilişkilendirilmesi
Association of long non-coding RNA candidates with atherosclerosis in patients with acute coronary syndrome
  1. Tez No: 541445
  2. Yazar: HİLAL ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE EVRİM BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Kardiyoloji, Genetics, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendromlar, ateroskleroz, uzun kodlamayan RNA‟lar, ifade düzeyi, biyobelirteç
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Akut koroner sendromlar (AKS) tüm dünyada mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerindendir. AKS'nin en önemli nedeni aterosklerozdur. Uzun kodlamayan RNA'lar (LncRNA) 200 nükleotidden daha uzun protein kodlamayan RNA molekülleri olup birçok hücresel süreçte görev aldıkları ve gen ifadesini düzenledikleri belirlenmiştir. Bu çalışmada AKS vakalarında, iki aday lncRNA'nın anlatım düzeylerinin hem hastalık tanısındaki önemi hem de ateroskleroz ciddiyeti ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmaya katılan 228 vaka, ST-yükselmeli veya yükselmesiz miyokard enfarktüsü (MI) geçirmesine ve koroner anjiyografi değerlendirmesindeki ateroskleroz lezyonlarının derecesine ve yerleşimine göre hesaplanan Gensini ve SYNTAX skorlamalarına göre gruplar oluşturularak incelenmiştir. Tüm bireylerin kanından ayrıştırılan lökositlerinden total RNA izole edilmiştir. Literatüre göre seçilen henüz fonksiyonu bilinmeyen BAT5 ve IL21R-AS1 adlı lncRNA'ların ifade düzeyleri, kantitatif RT-PZR ile belirlenmiştir. AKS ile aday lncRNA'ların ilişkisi istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında, çalışma popülasyonu akut miyokard enfarktüs (AMI) geçirmiş hastalar, anjina pektorisi ve yüksek skoru olan ancak enfarktüs geçirmemiş hastalar (non-MI) ve seçilmiş kontrol grubu olarak üç gruba ayrıldığında, AMI hastalarında BAT5 kodlamayan RNA transkriptinin ifade düzeyi kontrol hastalarına göre 2.5 kat azalırken (p=0.028), IL21R-AS1 adlı lncRNA'nın ifade düzeyinin 1.6 kat arttığı belirlenmiştir (p=0.059). Cinsiyete göre ayrılarak karşılaştırıldığında ise erkek hastalarda, BAT5 kodlamayan RNA transkriptinin ifade düzeyinin AMI ve non-MI gruplarında kontrol grubuna göre kıyaslandığında 2.55 kat arttığı belirlenmiştir. Kadın hastalarda, IL21R-AS1 ifade düzeyi kontrol grubuna göre AMI grubunda 2 kat artarken, non-MI grubunda 4.3 kat arttığı belirlenmiştir (p=0.040). Sonuç olarak, ani ölüm riski taşıyan akut koroner sendromda, BAT5 ve IL21R-AS1 kodlamayan RNA ifade düzeylerinin değerlendirilmesinde cinsiyet ve klinik tanı durumunun önem taşıdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Acute coronary syndromes (ACS) are among the most important cause of mortality and morbidity. Atherosclerosis is the most important cause of ACS. Long non-coding RNAs (lncRNAs) have functions in many cellular processes and regulate gene expression. In this study, we aimed to determine expression levels of two candidate lncRNAs in prevalence on disease diagnosis and severity of atherosclerosis in ACS cases. 228 cases established groups according to Gensini and SYNTAX scores that calculated according to degree and location of atherosclerotic lesions in coronary angiography evaluation and ST-elevated or non-elevated myocardial infarction (MI). Total RNA was isolated from leukocytes that isolated from blood of all individuals. Expression levels of selected lncRNAs BAT5 and IL21R-AS1 were determined by qRT-PCR. The association between ACS and lncRNAs evaluated statistically. When study population separated to 3 groups, patients have acute MI, have angina pectoris and high score but not MI (non-MI) and selected control group, expression level of BAT5 of AMI group decreased 2.5 fold (p=0.028) and, expression level of IL21R-AS1 increased 1.6 fold (p=0.059) than control group. When compared by sex, expression level of BAT5 in male patients increased 2.55 fold in AMI and non-AMI groups compared to the control group. In female patients, expression level of IL21R-AS1 increased 2 fold in AMI group and, 4.3 fold in non-AMI group compared to control group (p=0.040). In conclusion, it was determined that gender and clinical diagnosis is important in evaluation of expression levels of BAT5 and IL21R-AS1 in ACS with risk of sudden death.