Akciğer kanserlerinin radyoterapisinde yoğunluk ayarlı ark tedavi tekniği ile iki farklı doz hesaplama algoritmasının karşılaştırılması
Comparison of intensity modulated arc radiotherapy technique and two different dose calculation algorithms i̇n the radiotherapy of lung cancers
- Tez No: 541454
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BİLGE BECERİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
- Anahtar Kelimeler: AAA, AXB, VMAT, Akciğer Kanseri, İnhomojenite, AAA, AXB, VMAT, Lung Cancer, Inhomogeneity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tedavi planlama sisteminde (TPS) yapılan doz hesaplarının doğruluğu radyoterapi tedavisinde çok büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple ışınlanacak bölgedeki farklı elektron yoğunluklarına sahip yapıları doğru analiz edecek ve bu doğrultuda hesaplama yapacak algoritmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda Eclipse 15.1 TPS'de yaygın olarak kullanılan Analytical Anisotropic Algorithm(AAA) ile gelişmekte olan Acuros XB (AXB) final doz hesaplama algoritmalarında VMAT tekniği ile 20 akciğer kanserli hastanın tedavi planları karşılaştırılarak iki algoritmanın birbirlerine karşı üstünlükleri araştırılmıştır. Tedavi planlarının tamamında hedef hacmin %95'i reçete edilen dozu alacak şekilde izodoz hattı seçilmiş ve akciğer gibi düşük yoğunluklarda doku inhomojenitesinde yapıcı düzeltmeler sağlayan intermediate doz optimizasyonu kullanılmıştır. Ayrıca hedef hacmin yakınında bulunan kritik organlar doz limitlerinin altında tutularak koruma sağlanmıştır. Doz hesabında algoritma farklılıklarını görebilmek için tedavi planlarında kritik organ ve hedef hacim optimizasyon değerleri aynı tutulmuştur. VMAT tekniği ile hazırlanan her plan doz-volüm histogram (DVH)'ında hedef hacim, kritik organ dozları, homojenite indeksi (HI), konformite indeksi (CI) ve monitör unit'leri (MU) bakımından değerlendirilmiştir. Analytical Anisotropic Algorithm(AAA) ve Acuros XB (AXB) doz hesaplama algoritmalarının değerlendirme sonucunda birbirlerine çok yakın veriler elde edilerek, klinikte kullanımı anlamlı bir fark teşkil etmeyeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The accuracy of dose calculations in the treatment planning system (TPS) is very important in the treatment of radiotherapy. For this reason, algorithms that will accurately analyze and calculate structures with different electron density in the area to be irradiated are needed. İn our study, the advantages or disadvantages of the two algorithms compared and researchagainst each other if the treatment plans of 20 lung cancer patients with the VMAT technique in the final dose calculation algorithms of Acuros XB (AXB) devoloping with the Analytical Anisotropic Algorithm (AAA) widely used in the Eclipse 15.1 TPS. In all of the treatment plans, the isodose line was selected to receive the prescribed dose as 95% of the target volüme and intermediate dose optimization was used to provide construstive corrections at low concentrations of tissue density such as lungs. In addition, critical organs near the target volüme are protected by keeping the dose limits below. In order to see the differences algorithm in the dose calculation, critical organ and target volume optimization values were kept in the treatment plans equal. Each dose prepared with the VMAT technique was evaluated on the dose-volume histogram (DVH) in terms of target volume, critical organ doses, homogeneity index (HI), comformity index (CI) and monitör units (MU). As a result of the evaluation of the Analytical Anisotropic Algorithm(AAA) and Acuros XB (AXB) dose calculation algorithms, it was concluded that the differences in clinical usage will not be significant.