Investigation of freshwater microalgae for their bioactive compounds
Tatlı sulardan izole edilen mikroalglerin biyoaktif madde yönünden araştırılması
- Tez No: 541536
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal Aktivite, Anti-Quorum Sensing Aktivitesi, Lipit İçeriği, Mikroalg gae, Antimicrobial Activity, Anti-Quorum Sensing Activity, Lipid Content, Microal
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Mikroalgal araştırmalar, ilaç ve nutrasötikler gibi biyoaktif bileşikleri taşımaları ve sanayi üretimine katkıları nedeniyle ile son yıllarda artmıştır. Bugün mikroalglerin, yağ ve yağ asitleri, proteinler, karbonhidratlar, pigmentler, mineraller, vitaminler, steroller ve antioksidanlar gibi çeşitli biyoaktif molekülleri ürettiği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin farklı bölgelerinden tatlı su mikroalglerini izole ederek tanımlamak ve ürettikleri metabolitleri antimikrobiyal ve anti-quorum sensing aktiviteleri yönünden taramaktı. Bu çalışmada, 64 mikroalg suşu izole edilmiş ve standart yöntemler kullanılarak karakterize edilmiştir. Üç suş Cyanophyta, iki suş Bacillariophyta, bir suş Ochrophyta ve geri kalanları Chlorophyta filumlari olarak tanımlandı On dört suş, 18S rDNA'nın kısmi dizisi ile tanımlandı. Metanol ve n-heksan kullanılarak 34 suştan elde edilen ekstreler antimikrobiyal ve anti-quorum sensing aktiviteleri için test edildi. Altı izolattan elde edilen organik ekstraktlar Acinetobacter haemolyticus'a, dokuz ekstrakt Bacillus subtilis ve Candida albicans'a, üç ekstrakt Enterococcus faecalis'e ve bir ekstrakt da 3.9 ile 1250 ug / ml minimal inhibitör konsantrasyonlarla (MIC) Klebsiella pnömoni'ye karşı inhibitör etki gösterdi. İki suşun ham ekstrelerinin 78.13 µg/ml konsantrasyonlarda anti-quorum sensing aktivite göstergesi olarak Chromobacterium violaceum suşunun pigment üretimini inhibe ettiği saptandı. On suşun, Nil kırmızı boyaması ve akış sitometrisi ile orta ila yüksek oranda lipid içerdiği gösterildi. Sonuç olarak, yeni izole edilen ve tanımlanan mikroalgler enfeksiyonlarla mücadelede yeni antimikrobiyal ve anti-quorum inhibitörlerin formüle edilebilebileceği potansiyel bir kaynak olabilir.
Özet (Çeviri)
Microalgal researches have increased recently due to their bioactive compounds like pharmaceuticals and nutraceuticals, which contributed to the microalgal industrial production. Today microalgae are known to harbor variety of bioactive molecules such as fat and fatty acids, proteins, carbohydrates, pigments, minerals, vitamins, sterols, and antioxidants. The aims of this study were to isolate and identify freshwater microalgae from different regions of Turkey and screen their metabolites for antimicrobial and anti-quorum sensing activities. In this study, 64 fresh water microalgal strains were isolated and characterized using standard methods. Three strains were identified as Cyanophyta, two strains belong to Bacillariophyta, one strain belong to Ochrophyta and the rest were members of phylum Chlorophyta. Fourteen strains were identified by partial sequence of the 18S rDNA using universal primers. Organic extraction of 34 strains were carried out using methanol and n-hexane, and the extracts were tested for their anti-microbial and anti-quorum sensing activities. The organic extracts from six isolates showed antimicrobial activity against Acinetobacter haemolyticus, nine extracts were active against Bacillus subtilis, and Candida albicans, three extracts were active against Enterococcus faecalis and one extract inhibited the growth of Klebsiella pneumonia with minimal inhibitory concentrations (MIC) between 3.9 and 1,250 µg/ml. The crude extracts of two strains at 78.13 µg/ml concentrations inhibited the pigment production of Chromobacterium violaceum strain as indication of anti-quorum sensing activity. Ten strains showed moderate to high content of lipid contents by Nile red staining and flow cytometry. In conclusion, the newly isolated and identified microalgae may be a potential source for new antimicrobials and anti-quorum sensing inhibitors that may be formulated into novel agents to combat infections.