Kahramanmaraş şehir merkezi dağıtım şebekesinin enerji kalitesi yönünden incelenmesi
Investigation of power distribution of Kahramanmaras city center in terms of power quality
- Tez No: 541546
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖKKEŞ FATİH KEÇECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Kalitesi, Kırpışma, Harmonik, Harmonik Bozunumu, EN50160, Akım-Gerilim Etkin Değer, Gerilim Dengesizlikleri, Power Quality, Fliker, Harmonic, Harmonic Distortion, EN50160, Current- Voltage Effective Value, Voltage Imbalances
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Enerji, tarihin her aşamasında insanoğlunun en temel ihtiyacı olmuştur. Büyüyen sanayi ve artan nüfus enerjiyi daha da önemli hale getirmektedir. Bu ihtiyaç yeni enerji kaynakları aramanın yanı sıra varolan kaynakları daha verimli kullanma gereksinimini ortaya çıkarmaktadır. Enerji kaynaklarından en çok ihtiyaç duyulan enerji türü elektrik olup bu enerji türünü kullanırken kalite faktörlerinin kabul edilebilir sınırlar içerisinde olması önem arz etmektedir. Büyüyen sanayi ve insanoğlunun ihtiyaçları teknolojinin gelişmesini tetiklemektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte güç elektroniği elemanlarının kullanımı da bu doğrultuda artmaktadır. Cihazların güç elemanlarının kullanımının artmasıyla birlikte enerji kalitesi problemleri de (harmonik, kırpışma, gerilim dengesizliği vb.) beraberinde gelmektedir. Elektronik devre elemanlarının kullanımının artması ve bu elemanların giderek yaygınlaşması güç kalitesi parametrelerini önemli hale getirmektedir. Bu çalışmada Kahramanmaraş şehir merkezi dağıtım şebekesi enerji kalitesi yönünden incelenmiştir. Bu tez çalışmasında ölçüm yapılan dağıtım şebekesinde akım ve gerilim harmonikleri, kırpışma, gerilim yükselmesi ve düşmesi gibi çeşitli enerji kalitesi parametreleri yönetmelikler çerçevesinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, energy has been the most basic need of human beings. Growing industry and increasing population make need of energy more important. This need arises from the necessity to search for new sources of energy as well as the use of existing resources more efficiently. The most needed energy type from energy sources is electricity and it is important that quality factors are within acceptable limits when using this type of energy. The needs of the growing industry and human beings trigger the development of technology. With the development of technology, the use of power electronics components is increasing also. With the increasing use of the power elements of the devices, energy quality problems (harmonic, flicker, voltage imbalance etc.) also gain importance.The increase in the use of electronic circuit elements and the increasingly widespread use of these elements make the power quality parameters important. In this study, the distribution network of Kahramanmaraş city center was examined in terms of energy quality. In this thesis, various energy quality parameters such as current and voltage harmonics, flicker, voltage rise and drop are analyzed as part of the regulations in the distribution network which was measured.