Malignite tetkiki için demir eksikliği anemisi tanısı ile dahiliye servisine yatırılan hastaların gastroskopi ve kolonoskopi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of gastroscopy and colonoscopy of patients who were admitted to the internal medicine department with the diagnosis of iron deficiency anemia for malignancy examination
  1. Tez No: 541565
  2. Yazar: SEDANUR KURBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAGİHAN YILDIZ ÇELTEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: endoskopi, kolonoskopi, demir eksikliği anemisi, Endoscopy, colonoscopy, iron deficiency anemia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Demir eksikliği anemisi en sık görülen anemidir. Gastrointestinal sistem kaynaklı kronik kan kaybı, erkek ve postmenapozal kadınlarda demir eksikliği anemisinin en sık nedenidir. Anemi etiyolojisini araştırmada endoskopi (gastroskopi) ve kolonoskopi yapılması önemli tetkiklerdir. Çalışmamızda hastalarda demir eksikliği anemisine yol açabilecek gastrointestinal patolojileri belirlemek amaçlandı. Ocak 2013- Aralık 2017 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi İç Hastalıkları Servisine yatışı yapılarak demir eksikliği anemisi etyoloji endikasyonu ile gastroskopi ve kolonoskopi işlemi yapılan 225 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya katılan hastaların 128'i erkek 97'si kadın idi. Hastaların yaş ortalaması 63,38'idi. Hastaların 72'sine sadece endoskopi, 9'una sadece kolonoskopi, 144'üne hem endoskopi hem kolonoskopi yapıldığı görüldü. Endoskopi yapılan hastalarda en sık görülen lezyonlar sırasıyla gastrit ve gastrik ülser olarak saptandı. Gastrik ülser %11,1 bulboduodenal ülser %1,4 oranında görüldü. Endoskopik biyopsi sonrası kronik gastrit %75,1 intestinal metaplazi %16,9 Helikobakter pozitifliği %15,4 oranında bulundu. 2 hastada özefagusta, 19 hastada midede malign görünümlü kitle görüldü ve 18 hastaya adenokarsinom tanısı konuldu. Kolonoskopi verilerine bakıldığında en sık görülen lezyonlar sırasıyla polip, hemoroid ve anjiodisplazi olarak saptandı. En sık adenomatöz polip görüldü. İnflamatuar barsak hastalığı sıklığı %2,4 tespit edildi, ülseratif kolit ve crohn hastalığı aynı oranda görüldü. Kolorektal malignite oranı %4,2 olarak tespit edildi. Elli yaş altında üst GİS malignitesi görülmezken alt GİS malignite oranı elli yaş üzeri hastalara göre daha yüksek bulundu. Sonuç olarak yapmış olduğumuz bu çalışmada hastalarda, demir eksikliği anemisine gastrointestinal sistem kaynaklı lezyonların büyük oranda eşlik ettiğini gördük. Demir eksikliği anemisinde üst gastrointestinal sistem patolojisine daha sık rastlanmakla birlikte; gastrointestinal kayıp düşünülen hastalarda alt ve üst endoskopik incelemenin birlikte yapılması, kesin tanı konması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Iron deficiency anemia is the most common anemia. Chronic blood loss from the gastrointestinal tract is the most common cause of iron deficiency anemia in men and postmenopausal women. Endoscopy (gastroscopy) and colonoscopy are important examinations regarding anemia etiology. In our study, to determine the gastrointestinal pathologies which can cause iron-deficieny anemia is aimed. Between January 2013 and December 2017, 225 patients who hospitalized in Gaziosmanpaşa University Health Research and Application Center Internal Medicine Department and performed gastroscopy and colonoscopy due to etiology of iron deficieny anemia were analyzed retrospectively. 128 patients were male and 97 were female. Mean age of the patients was 63,38. It is seen that 72 patients underwent endoscopy, 9 patients underwent colonoscopy, 144 patients underwent both endoscopy and colonoscopy. The most common lesions in patients undergoing endoscopy were gastritis and gastric ulcer, respectively. Gastric ulcer was seen in 11.1% of patients, while bulboduodenal ulcer was seen in 1.4%. It is detected that endoscopic biopsies are reported as chronic gastritis in 75,1 % intestinal metaplasia in 16,9 % and positivity of Helicobacter Pylori in 15,4 % of patients. In 2 patients in the esophagus and in 19 patients in the stomach looking malign mass are detected and in 18 patients adenocarcinoma diagnosed. Colonoscopy data showed that the most common lesions were polyp, hemorrhoid and angiodysplasia, respectively. Most often adenomatous polyps were seen. Frequency of inflammatory bowel disease is detected as 2,4%. The colorectal malignancy rate was 4.2%. Regarding analyzed patients data while in lower 50 years age upper gastrointestinal tract malignancy was not detected, ratio of lower gastrointestinal tract malignancy was higher statistically meaningfully by comprasion to older than 50 years age. Finally in this our study, we saw that lesions in gastrointestinal system associate with chronic iron-deficiency which requiring advanced examination. However upper gastrointestinal tract pathologies are more common in iron deficiency anemia, combination of upper and lower endoscopic examination in patients thought gastrointestinal loss is important because of definitive diagnosis.