Effects of vermicompost fertilization on some soil properties
Vermikompost gübresinin toprakların bazı özellikleri üzerine etkileri
- Tez No: 541580
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Solucan gübresi, toprak CO2 salınımı, bakteri popülasyonu, mantar popülasyonu, Vermicompost, soil CO2 release, bacterial populations, fungal populations
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada solucan gübresinin farklı kireç içeriğine sahip toprakların toplam N, elverişli P2O5, toprak bakteri ve mantar popülasyonu ve CO2 salınımı üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Denemede farklı kireç içeriğine sahip 1'er kg'lık toprak örnekleri saksılara konulmuş, 0.0, 1.0, 2.0 ve 3.0 ton da-1 hesabıyla sırası ile 0.0, 4.0, 8.0, 12.0 g saksı-1 olacak şekilde artan dozlarda solucan gübresi karıştırılmıştır. Toprakların nemi tarla kapasitesi nem düzeyinde sabit tutulmuş ve saksı toprakları 30±3°C'de 0, 30, 60 ve 90 gün boyunca inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon suresi sonunda solucan gübresinin toprakların toplam azot, elverişli P2O5, bakteri ve mantar sayımı ve toprak CO2 içeriği ölçümleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; farklı dozlarda ve inkübasyon sürelerinde solucan gübresi uygulamasının toprakların ortalama toplam N, elverişli P2O5, bakteri ve mantar popülasyonu ve CO2 salınımı üzerine etkileri önemli bulunmuş, gübre dozlarının ve inkübasyon süresinin artışına bağlı olarak artış göstermişlerdir. En yüksek toplam N, elverişli P2O5 miktarı 3 ton da-1 oranında solucan gübresinin 60 günlük inkübasyonundan, bakteri, mantar popülasyonu ve CO2 salınımı 90 günlük inkübasyondan elde edilmiştir. Kireç içeriği düşük olan örneklerde solucan gübresinin etkinliği daha yüksek olmuş ve düşük kireç içeriğine sahip toprakların elverişli P2O5, bakteri ve mantar sayımı ve toprak CO2 içeriği daha yüksek değerler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to determine the effects of vermicompost on total N, available P2O5, soil bacterial and fungal populations and CO2 release of different lime contents of soils. In the laboratory, 1 kg of soil pot with different contents of lime was placed and vermicompost was mixed with increasing doses such as 0.0, 4.0, 8.0, 12.0 g pot with the order of 0.0, 1.0, 2.0 and 3.0 tons da-1 respectively. The field capacity of the soil was kept constant at the moisture level and the potting soil was allowed to incubate at 30±3°C for 0, 30, 60 and 90 days. At the end of the incubation period, the total nitrogen, available P2O5, bacterial and fungal count and soil CO2 content of the soil were measured. According to the results of the research; the effects of vermicompost fertilization at different doses and incubation times on the average total N, available P2O5, bacterial and fungal populations and CO2 release of the soils were found to be important due to the increase in fertilizer doses and the increase in incubation period. The highest bacteria, fungi and CO2 release were obtained from 90 days incubation and total N, P2O5 amount from 60 days incubation of 3 tons per da-1 of the vermicompost. In soil with low lime content, the efficacy of vermicompost was higher and its effect on increasing the availability of nutrients was greater.