Serviks kanserinin 6 ve 15 MV'lik yüksek enerjili X-ışınları ile yoğunluk ayarlı radyoterapisinde doz dağılımlarının karşılaştırılması
Comparison of dose distributions of 6 and 15 MV high-energy X-rays of cervical cancer with intensity modulated radiotherapy
- Tez No: 541621
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BİLGE BECERİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Serviks kanseri, YART, DHV, 6 MV X ışını, 15 MV X ışını, Cervix cancer, IMRT, DVH, 6 MV X rays, 15 MV X rays
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Serviks kanseri radyoterapisinde, çoklu alan YART tekniği kullanılarak hastada tümör kontrölü maksimum seviyede tutulurken, kritik organların aldığı doz miktarı en az seviyede olması sağlanmaktadır. Amacımız YART ile yapılan tedavi planlarının yüksek enerjili 15 MV ve düşük enerjili 6MV ışınlamalarda hedef hacmin, kritik organların ve sağlıklı dokuların aldıkları dozlar bakımından araştırılmasıdır. 6 MV ve 15 MV enerjileri için 20 serviks kanseri hastasının planı Varian Trilogy cihazının Varian Eclips v.8.6 tedavi planlama sisteminde yapılmıştır. Gantri 0°, 52°, 104°, 156°, 208°, 260°, 312° olarak 7 ışın alanı seçilmiştir. Tedavi planları 400 MU/min doz hızında Sliding Wındow (Kayan Pencereler) MLC tekniği ile hazırlanmıştır. 680,2 cc ila 1135,7 cc arasında anatomik yapısı benzer 20 serviks hastasının PTV volümü seçilip ortalama PTV volümü 892,9 cc değerindedir. Tez çalışmamızda bölgesel pelvik organlar YART tekniği ile oluşturulan 6 MV ve 15 MV planların hedef hacminin aldığı dozlar, homojenite indeksleri, konformite indeksleri ve kritik organların aldıkları dozların oranları doz volüm histogramı üzerinden karşılaştırılmıştır. Fraksiyon başına 1,8 Gy 25 fraksiyon PTV45 için düşük enerjili 6 MV ve yüksek enerjili 15 MV'in CI ortalama değeri sırasıyla 0,8309 ve 0,8475 ve HI ortalama değeri sırasıyla 0,0622 ve 0,0585'tir. Serviks radyoterapisinde 6 MV ve 15 MV yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniği ile yapılan planlarda PTV ve Kritik organ dozları bakımından birbirlerine benzer olmakla beraber CI, HI, Mesane ve Barsak dozları 15 MV enerjide biraz daha iyidir. Rektum, Sağ ve Sol Femur dozları aynıdır.
Özet (Çeviri)
In the cervical cancer radiotherapy, the IMRT technique is used to keep the patient's tumor control at the maximum level while the critical organs have the lowest dose level. Our goal is to investigate the treatment plans with IMRT technique in terms of received doses by target volume, critical organs and healthy tissues doses in 15 MV high energy and 6MV low energy radiation. The plan of 20 cervical cancer patients for 6 MV and 15 MV energies was prepared in the Varian Eclips v.8.6 treatment planning system of the Varian Trilogy. 7 fields were selected as Gantry 0 °, 52 °, 104 °, 156 °, 208 °, 260 °, 312 °. Treatment plans were prepared with Sliding Window MLC technique at a dose rate of 400 MU / min. The PTV volume of 20 cervical patients with similar anatomical structure between 680.2 cc and 1135.7 cc was selected and the mean volume PTV was 892.9 cc. In our study PTV doses, homogeneity indices, conformity indices, and doses received by critical organs of regional pelvic organs plans which designed with 6 MV and 15 MV by means of IMRT technique were compared over the dose volume histogram. 1.8 Gy per fraction total 25 fractions for PTV45 CI mean values of low energy 6 MV and high energy 15 MV are 0.8309 and 0.8475, respectively, and HI mean values are 0.0622 and 0.0585 respectively. In cervical radiotherapy PTV and Critical organ doses similar to each other in plans prepared with 6 MV and 15 MV by intensity modulated radiotherapy technique also CI, HI, Bladder and Bowel doses are slightly better in 15 MV energies. Rectum, Right and Left Femur doses are the same.