Sınıf öğretmenlerinin mesleki gelişim ihtiyaçları ve denetim uygulamalarıyla mesleki gelişim ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin görüşleri
Primary school teachers' opinions regarding vacational developments needs and supervision practises, by means of providing vacational developments needs
  1. Tez No: 541642
  2. Yazar: SONGÜL YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL TEYYAR UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, mesleki gelişim ihtiyacı, sınıf içi denetim, Professional development, professional development needs, classroom supervisions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin mesleki gelişim ihtiyaçları ve denetim uygulamalarıyla mesleki gelişim ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırma yöntemi nitel, araştırma deseni ise durum çalışması olarak belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Sivas ili merkezinde bulunan Vali Reşit Paşa İlkokulu'nda görev yapan 16 sınıf öğretmeni ve Vali Zübeyir Kemelek İlkokulu'nda görev yapan 11 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak; alanında uzman kişilerden ve araştırma konusuyla ilgili literatürden yararlanılarak araştırmacı ve danışman tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin hazırlanan görüşme formunda yer alan sorulara verdikleri cevaplar analiz edilerek kodlanmıştır. Düzenlenen verilerden ortak temalar oluşturulmuş daha sonra da okuyucunun anlayacağı şekilde yorumlanmıştır. Araştırmada mesleki gelişimle ilgili olarak sınıf öğretmenlerinin yetenek dersleri ve bilgi ve teknoloji konusunda mesleki gelişim ihtiyaçları olduğu, mesleki gelişim ihtiyacı duydukları bu konuları kendi çabalarıyla gidermeye çalıştıkları, mesleki gelişim ihtiyaçlarının Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) interaktif olarak düzenleyeceği eğitimlerle ve alanında uzman kişiler tarafından yaparak, yaşayarak öğrenme ortamları sunularak karşılanmasını istedikleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada sınıf içi denetimlerin; denetim zamanının kısa olması, denetimin kontrol ve hata arama amaçlı, formalite olarak yapılması, profesyonel olmaması, denetmenin objektif ve donanımlı olmaması ve denetim sırasında evrak işlerine odaklanılması sebeplerinden dolayı mesleki gelişime katkı sağlamadığı, sınıf içi denetimlerin müfettiş tarafından yapılmamasının sınıf içi performansını etkilemediği, sınıf öğretmenlerinin sınıf içi denetim uygulamalarına ilişkin en çok olumsuz x metaforlara yönelik çağrışım yaptıkları, sınıf içi denetimi yapan kişilerin alanında uzman, etkili iletişim becerisine sahip, tecrübeli, objektif, yol gösterici ve güvenilir olması gerektiği sonuçları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study to reveal primary school teachers' views on their professional development needs and meeting these professional development needs via supervision practices. This is a qualitative study and it is designed as a case study. The study group consists of 16 primary school teachers working in Vali Reşit Paşa Primary School and another 11 primary school teachers working in Vali Zübeyir Kemelek Primary School both of which are located in central district of Sivas province during 2018-2019 academic year. The data collection tool of the study is a semi-structured interview form prepared by the researcher and her supervisor with help from the field experts and based on the relevant literature. The responses given by the primary school teachers to the questions in the interview form were deeply analyzed and coded. Common themes were formed based on the organized data. Then, these themes were interpreted in a plain language for intelligibility. In relation to professional development, the study showed that the primary school teachers have needs regarding Arts, Music, Physical Education and information and technology courses; and they try to meet these needs through their own efforts. It was also revealed that the primary school teachers want to meet these professional development needs via interactive trainings to be organized by Ministry of National Education (MoNE) with field experts and in a learning-through-experience environment. In relation to professional development and supervision, the study showed that classroom supervisions are short, non-professional, oriented towards control and finding mistakes, and are conducted perfunctorily. Moreover, it is claimed that the supervisors are not objective and well-supported. Also, focusing on paper work during supervision xii is found as another element preventing supervisions from contributing to professional development. It was seen that even if classroom supervisions are not conducted by supervisors, this does not influence classroom performance. Furthermore, the primary school teachers mostly made references to negative metaphors in relation to classroom supervisions. Hence, it was concluded that those who conduct classroom supervisions should be objective and reliable guides and field experts with efficient communicative skills and experiences.