Halk eğitim merkezi bağlama eğitimi kurslarına katılan kursiyerlerin memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi
Assessment of the contentment levels of the trainees attending to the baglama courses at adult education centre (Public training centre)
  1. Tez No: 541667
  2. Yazar: HÜSEYİN GAZİ TURGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN DELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Eğitim Merkezi, Bağlama Kursu, Memnuniyet Düzeyleri, Public Education Centers, Reed Instrument Courses, Satisfaction Levels
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde yetişkin eğitimi programlarına katılımın yaygınlaştırılması, verilen eğitimin etkisinin sınanması, katılımcının eğitim programının sonuna kadar yüksek motivasyonunun koruması ve terklerin önlenmesi, eğitim ortamlarının standardizasyonu, yetişkin ihtiyaçlarına göre çok çeşitli kursların düzenlenmesi, kurslarda görev alacak eğitimcilerin formasyonları, kurslardan mezun olanların iş bulabilme imkânlarının araştırılması vb. konular çözülmesi gereken sorunlar olarak günlük hayatta karşımıza çıktığı görülmektedir. Bu kapsamda halk eğitimi merkezlerine katılan kursiyerlerin memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi de verilen eğitimin kalitesi açısından önem taşımaktadır. Bu araştırma, Ankara ilinde hizmet veren“Halk Eğitim Merkezi bağlama eğitimi kurslarına katılan kursiyerlerin memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi”konusu araştırılarak mevcut durumla ilgili katılımcı görüşlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Toplamda 65 Halk Eğitim Merkezinde bağlama eğitimi kurslarına katılan bireylere yönelik tarama modelinde nitel araştırma yöntemleri içinde yarı yapılandırılmış/yarı yapılandırılmamış görüşme formu uygulanmıştır. Dolayısıyla araştırma modelinde mevcut durumu ortaya koyması bakımından ilk olarak betimsel istatistiksel analizler kullanılmıştır. Değerlendirme ölçeğinin birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan demografik özeliklere ait bulguların yorumlanmasında frekans ve yüzde dağılımı, ortalama ve standart sapma gibi betimsel istatistik değerlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların lise ve dengi okul mezunu oldukları, annelerinin eğitim durumlarının çoğunluğunun okuryazar olduğu, babalarının eğitim durumlarının ise çoğunluğunun yüksek lisans mezunu ve lise veya dengi okul mezunu olduğu görülmüştür. Ayrıca katılımcıların babalarının mesleki durumlarının çoğunluğunun, unvanlı memur ve vasıflı işçi kategorisinde olduğu, annelerinin mesleki durumlarının ise çoğunluğunun, diğer ve unvanlı memur kategorisinde olduğu görülmüştür. Sonuç olarak Halk Eğitim Merkezi bağlama eğitimi kurslarına katılan kursiyerlerin memnuniyet düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Fakat katılımcıların genel olarak belirli bir unvan ve meslekten gelmeleri sebebiyle Halk Eğitim Merkezlerinin halkın tamamını bu kapsamda yönlendirecek gerekli önlemleri almaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Currently, common education institutions have great prospects for sustaining lifelong education. However, there are still some problems in our daily life to be solved such as spread of participation in adult education programs, the testing of the effect of the given training, the prevention of high motivation until the end of the training program and the abolition of abandonment, standardization of training environments, the arrangement of various courses according to adult needs, the formations of the trainers who will serve in the courses, etc. In this context, the determination of the satisfaction level of the trainees participating in the public education centers is important for the quality of the education given. This research was carried out in order to reveal the participants' opinions about the current situation by investigating the topic“determining the satisfaction levels of the trainees participating reed instrument education courses in the public education center ”in Ankara. In total, 65 semi-structured / non-semi-structured interview forms were applied in the qualitative research methods in the screening model for the individuals participating in the reed instrument education courses in the public education centers. Therefore, descriptive statistical analyzes were first used in order to present the current situation in the research model. Descriptive statistics such as frequency and percentage distribution, mean and standard deviation were used in interpreting the findings of the demographic characteristics in the first and second sections of the evaluation scale. As a result of the research, it is seen that the level of satisfaction of the trainees participating in the public education center reed instrument education courses is considerably high. However, it may be suggested that the public education centers should take the necessary precautions to orient the whole of the public in this context, since the participants generally come from a certain title and profession.