14-18 yaş ergenlerin fiziksel aktiviteye karşı tutumları ve yaşam tatmin düzeylerinin incelenmesi
The examination of attitudes of 14-18-year-old adolescents toward physical activity and their levels of life satisfaction
- Tez No: 541668
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN FATİH KÜÇÜKİBİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Yaşam Tatmini, Ergen, Tutum, Spor, Physical Activity, Life Satisfaction, Adolescent, Attitude, Sports
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, 14-18 yaş ergenlerin fiziksel aktiviteye karşı tutumları ve yaşam tatmin düzeylerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma tarama modelinde betimsel niteliktedir. Araştırma, 2018/2019 eğitim-öğretim yılında Sivas ilinde yapılmıştır. Okul seçimleri tesadüfî örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Belirlenen okullardaki öğrenci seçimlerinde ise kolayda örneklem yöntemi kullanılmış olup 739 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla 6 maddelik“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Bireylerin fiziksel aktivitelere karşı tutumlarını belirlemek için Schembre ve arkadaşları. tarafından 2015 yılında geliştirilen, 2016 yılında Eskiler ve arkadaşları tarafından Türkçe'ye uyarlanmış, 15 maddeden oluşan“Bilişsel Davranışçı Fiziksel Aktivite Ölçeği ”kullanılmıştır. Yaşam tatminlerini belirlemek için ise Diener ve arkadaşları tarafından 2002 yılında geliştirilmiş ve 5 sorudan oluşan 5'li Likert tipi“Yaşam Tatmin Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler, frekans (%), ortalama, standart sapma değerleri olarak yansıtılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerde değişkenler arasındaki farkları belirlemek amacıyla parametrik testlerden bağımsız gruplar t testi ve One Way ANOVA testleri, farklılıkların kaynaklarını belirlemek için post hoc teslerinden TAMHANE'S (T2) ile TUKEY testleri ve verilerin homojenlik dağılımlarını belirlemek amacıyla Levene homojenlik testi kullanılmıştır. 14-18 yaş aralığındaki ergenlerin; yaşları ilerledikçe ve sınıf seviyeleri arttıkça yaşamlarından hoşnut olmadıkları, öte yandan aile gelir durumları arttıkça da yaşam tatmini düzeylerinin arttığı söylenebilir. Lisanslı spor yapanların lisanslı spor yapmayanlara göre, spor konusunda kendilerine daha çok vakit ayırdıkları ve spora daha çok önem verdikleri, spor yapanların ise spor yapmayanlara göre; hayatlarını planlı ve programlı bir şekilde sürdürdükleri söylenebilir. Sonuç olarak, Fiziksel aktivitelerin ergen bireyler üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Bu etkilerin ise ergen bireylerin yaşam tatmini düzeylerini artırdığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of the study being a descriptive as for the research review model is to examine the attitudes of 14-18 years old adolescents toward physical activity and their level of life satisfaction. The study was conducted in the province of Sivas in 2018/2019 academic year. The selection of the schools was determined by random sampling method. The convenience sampling method was used for the selection of students in the identified schools consisting of 739 students. 6-point“Personal Information Form”was used in the study in order to determine the demographic features of the participants. In order to determine the attitudes of the individual's toward physical activities, six point“Cognitive Behavioral Physical Activity Scale”developed by Schembre et.al in 2015 and adapted into Turkish by Eskiler et.al in 2016 was used. 5-point Likert type“Life Satisfaction Scale”which was developed by Diener et.al in 2002 and consisted of five questions was used in order to determine the life satisfactions. For the analysis of data, SPSS 25 package software was used. The obtained data was reflected as frequency (%), mean and standard deviation values. T-test and One-Way ANOVA tests were used independently from parametric tests in order to determine the differences between the normally distributed variables data. TAMHANE'S (T2) and TUKEY tests among post hoc tests were used in order to determine the source of differences and Levene homogeneity test was used in order to determine the homogeneity distribution of data. It could be noted that as 14-18-year-old adolescents get older and their class grades increase, they become dissatisfied with their life and that as the income state of their family increases, their level of life satisfaction increases as well. It could be highlighted that those who are certified players spare more time for themselves in terms of sports compared to those who are not certified and that those who do sports maintain their lives in a planned and programmed manner. As a conclusion, it has been seen that physical activities have positive effects on adolescents. It could be noted that these effects increase the levels of life satisfaction of adolescents.