Grafik tasarımda toplumsal olgu ve estetik kaygıların tasarım sürecine etkileri
Social phenomenon in graphic design and impacts of aesthetic concerns on design process
  1. Tez No: 541714
  2. Yazar: TUBA KILDIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SÜREYYA KOÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik Kaygı, Grafik Tasarım, Tasarım Süreci, Toplumsal Olgu, Aesthetic Concern, Graphic Design, Design Process, Social Phenomenon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, toplumsal olgu ve estetik kaygıların grafik tasarımda tasarım sürecine etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde çalışma üç bölümde tamamlanmıştır. Birinci bölüm, giriştir. İkinci bölümde grafik tasarımın kavramsal çerçevesi ele alınmıştır. Burada öncelikle tasarımın tanımı, tasarım problemi, ilkeleri açıklanmış; ardından grafik tasarım sunulmuştur. Grafik tasarımın tanımı, tarihsel gelişimi, önemi, elemanları, ilkeleri, baskı teknikleri ve grafik tasarımda fotoğraf açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise toplumsal olgu ve estetik kaygıların grafik tasarım süreciyle ilişkisi ele alınmıştır. Burada öncelikle toplumsal olgu açıklanmış ve tasarım sürecine etkisi ele alınmış; ardından estetik kaygı açıklanmış ve tasarım sürecine etkisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effects of social phenomenon and aesthetic concerns on the design process in graphic design. For this purpose, the study is completed in three chapter. First chapter is the introduction. In the second chapter, the conceptual framework of graphic design is discussed. In this chapter, the definition of design, design problem and its principles are explained; then graphic design is presented. The definition of graphic design, its historical development, importance, elements, principles, printing techniques and photograph in graphic design are explained. In the third chapter, the relationship between social phenomenon and aesthetic concerns with graphic design process is discussed. In this chapter, the social phenomenon is explained and its effect on the design process has been discussed; then, aesthetic concern was explained and its effect on the design process was presented.