Hz. Adem, Hz. Nuh ve Hz. İbrahim kıssalarında aile
Family in the tales of Adam, Noah and Abraham
- Tez No: 541715
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Âdem, Havva, Nuh, İbrahim, İsmail, Hacer, Kıssa, Aile, Adam, Eve, Noah, Abraham, İsmail, Hacer, Tales, Family
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İlk insan ve aynı zamanda ilk Peygamber olan Hz. Âdem ve eşi Hz. Havva'dan insanlık türemiştir. Bu aile, anne-baba ve çocuklardan oluşur. Mutlu bir hayat yaşadıkları cennetten şeytanın tuzağına düşerek çıkarıldıktan sonra hatalarını anlayıp tevbe etmişler, Allah da tevbelerini kabul ederek onları affetmiştir. Hz. Âdem peygamberlikle ödüllendirilmiş, Hz. Havva da peygamber eşi olmakla şereflendirilmiştir. Hz. Havva Yahudi ve Hristiyanların iddia ettiği gibi asli günahın asıl sorumlusu ve taşıyıcısı değildir. Hz. Nuh ise, eşi ve oğlu ile denenmiş, inkârı tercih ettiği için tufanda cezalandırılan oğlunun kendi ailesinden sayılamayacağı vahiy ile kendisine bildirilmiştir. İnsanlık ailesinin ikinci atası olan Hz. Nuh, yüzyıllarca sabırla kavmini tevhit dinine çağırmasına rağmen onları ikna edememiş, inkâr eden Nuh kavmi, Nuh'a ihanet eden eşi ve inkârcı oğlu da kavmi ile beraber helak olmuştur. Hz. Nuh'un soyundan gelen Hz. İbrahim ailesi de Müslüman aileler için örnek ve rehber olmuştur. Başta Hz. İbrahim olmak üzere, eşi Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail ile birlikte Allah'a itaat ve teslimiyetin en güzel örneğini vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The first human, at the same time the first Prophet Adam, and with his wife Eve brings about the first family of mankind. After falling out of the heaven where they lived happily as a result of falling into the trap of the devil, they understood and repent of their mistakes. Then, God forgave them by accepting their pledges. According to the Islamic belief, Adam was rewarded with prophethood, and Eve was honored with being a wife of a prophet. Eve is not really the bearer of the original sin as Jews and Christians claim. Noah was informed by the revelation that his son, who had been tried with his wife and son, would not be counted from his own family. Because he had been punished for having chosen denial. Noah, the second father of the family of humanity, had called forth his tribe for centuries to the religion of tawhid but he could not persuade them. As being disbeliever, Noah's tribe, his wife and his son are all destroyed. The family of Abraham from the descendants of Noah also became a model and guide for Muslim families. Abraham, along with his wife Hacer and his son İsmail, gave the best example of obedience and submission to God.