Avrupa Birliği enerji politikasında güney koridorunun yeri
The position of the southern corri̇dor in the European Union energy poli̇cy
- Tez No: 541718
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYKUT ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji Kaynakları, Avrupa Birliği, Hazar Bölgesi, Enerji Politikası, Güney Doğalgaz Koridoru, Energy Resources, European Union, Caspian Region, Energy Policy, Southern Gas Corridor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Enerji, uzun yıllar devletlerin dış politikalarında belirleyici faktörlerden biri olarak kalmıştır. Sovyetler Birliği'nin sona ermesinden sonra Rus baskısının zayıfladığı Kafkasya ve Orta Asya bölgesinde yeni jeopolitik boşluklar ortaya çıkmış, yaranmış yeni güç dengelerinde enerjinin jeopolitiği, çok sayda petrol ve doğal gaz yataklarına sahip Hazar bölgesini uluslararası rakabet alanına getirmiştir. Aynı zamanda, Orta Doğu'da devam eden istikrarsız yapı nedeniyle, devletler, enerji talebini karşılamak için çözümü Hazar Havzası'nda aramaktadırlar.Bu bölgedeki kaynaklar ile Hazar Havzası petrol ve doğal gaz rezervleri bakımından Basra Körfezi ile rekabete girebileceğini söylemek mümkün.B unlar dikkate alındığında, Avrupa Birliği bu bölgeyle ilgilenenler arasındadır.Dışa,özellikle,Rusya'ya bağımlılığını azaltmaya çalışan Birlik alternatif enerji teminatçısı olarak Hazar bölgesine yönelik bir çok projeler hazırlamaktadır. Türkiye de bir transit ülke olarak bu projelerde kendi yerini almıştır.Asrlardır Asya ile Avrupa arasında doğal köprü olan Türkiye enerji boru hatlarının Avrupa'ya ulaşmasında kolaylık sağlamakla beraber enerji politikalarında güç oyuncusu ola bilmeyi başarmıştır. Enerji projelerinden biri olan Güney Doğal Gaz Koridoru, sağladığı avantajlar nedeniyle Avrupa Birliği'nin dikkatini çekti.Bu çalışmada Güney Doğalgaz Koridoru'nun Avrupa için vereceği imkanlar göz önüne getirilerek bu projenin AB Enerji Politikası'nda tuttuğu yer incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
For many years, energy has remained as one of the decisive factors in the foreign policies of states. After the collapse of USSR, new geopolitical gaps emerged in the Caucasus and Central Asian region weakened by Russian oppression, geopolitics of energy in new power balances brought the Caspian region into the international competition area, which has so many oil and natural gas deposits. At the same time, due to continuing instability in the Middle East, states are seeking solutions in the Caspian Basin in order to meet energy demand. It can be said that the sources in this region and the Caspian basin will be able to compete with the Basra Bay in terms of oil and natural gas reserves. When they are taken into account, the European Union is interested in this region. The Union trying to reduce its external dependency, especially on Russia is preparing a number of projects for the Caspian region as an alternative energy guarantor. Turkey has got its own place in this project as a transit country. For centures, Turkey as a natural bridge between Asia and Europe, was able to provide convenience for energy pipelines in reaching Europe and being a power player in energy policy. The Southern Gas Corridor(SGC), one of the energy projects, attracted the attention of the European Union due to its advantages. The place of this project in EU Energy Policy, taking into account the opportunities that the Southern Gas Corridor will provide for Europe has been examined in this study.