Türkiye ve Avrupa Birliği'nin enerji politikalarında işbirliği ve çatışma alanları
Fields of cooperation and conflict in the energy policies of the European Union and Turkey
- Tez No: 629007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ALBAYRAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Energy, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Politikaları, Avrupa Birliği, Türkiye, Enerji Birliği, Energy, Energy Policies, European Union, Turkey, Energy Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında enerji işbirliğinin geleceğini ve zorluklarını tartışmaktadır. AB, özellikle ithalat yollarının çeşitlendirilmesi konusunda AB ile ortak ülkeler arasında enerji işbirliğinin ilerletilmesini planlamaktadır. Bu çerçevede, AB ile hidrokarbonca zengin Hazar ülkeleri arasında bir enerji koridoru olan Türkiye, Avrupa enerji güvenliği için stratejik bir ülkedir ve Güney Gaz Koridoru'nun başarısında kilit rol oynamaktadır. Tezde, üye devletlerin enerji ihtiyaçlarındaki değişimin, AB'nin dış enerji politikasında bir arada hareket etmesini önlediği öne sürülmektedir. Dolayısıyla uluslararası enerji politikasının, bölgesel enerji işbirliğinin derinleşmesini ve genişlemesini engelleyen biçimde ortak çıkarlardan ziyade ulusal çıkarlar tarafından yönlendirildiği savunulmaktadır. Ayrıca, Doğu Akdeniz geriliminde egemen olan bölgesel çatışma yerine bölgesel işbirliğinin tüm tarafların çıkarına olacağı vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the future and challenges of the energy cooperation of the European Union (EU) and Turkey. The EU plans improve energy cooperation between EU and partner countries, especially on diversification of import routes. In this context, Turkey plays an important role in the Southern Gas Corridor as an energy corridor between hydrocarbon-rich Caspian countries and the EU. The thesis argues that the change in the energy needs of the member states prevents the EU from acting together in its foreign energy policy. Therefore, it is argued that international energy policy is driven by national interests rather than common interests, preventing the deepening and expansion of regional energy cooperation. Furthermore, it is argued that regional cooperation rather than conflict, which has recently prevailed in the Eastern Mediterranean tension will be in the interest of all parties recently prevailed.