Ahmet Ümit'in romanlarında suç ve suç psikolojisi
Crime and criminal psychology in the novels of Ahmet Umit
  1. Tez No: 541770
  2. Yazar: BÜŞRA KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET USLUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Suç Psikolojisi, Ahmet Ümit, Roman, Crime, Crime psychology, Ahmet Umit, Novel
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Suç unsurlarına romanlarında geniş yer veren Ahmet Ümit hakkında inceleme yapıldığında, polisiye romanlara ilgi duyduğu ve bu konuda yıllar içinde yeterli bilgi birikimine sahip olduğu söylenebilir. Ümit'in bu güne kadar; on iki romanı, beş öykü kitabı, bir şiir kitabı, iki masal kitabı, üç çizgi romanı, bir de denemelerini topladığı bir kitabı yayımlanmıştır. Ahmet Ümit, günümüz polisiye yazarlarının önde gelen isimlerindendir. Bu çalışmada Ümit'in romanlarında yer alan suçlar ve suçluların psikolojileri incelenmiştir. İlk bölümde, polisiye romanın tanımından, Dünya ve Türk edebiyatındaki gelişiminden bahsedildi. İlk polisiye roman yazarları ve eserleri inceleme altına alındı. İkinci bölümde, romanlardaki suçlara değinildi ve bu suçları işleyenler, psikolojik yönden incelenerek, çeşitli verilerle temellendirildi. Bunu yaparken Freud ve Jung'un görüşlerini temel kaynak olarak belirlendi. Bu görüşler doğrultusunda değerlendirmeler yapılarak çalışma bir neticeye bağlandı. Ahmet Ümit'in romanlarını konu alan çalışmamız, suç psikolojisini dayanak noktası alarak incelendi ve yorumlama yöntemi üzerine inşa edildi. Eserlerde yer alan suçluların psikolojik arka planlarına ve suç işleme nedenlerine bakıldı. Bu bağlamda, çalışmada daha çok eser merkezli bir yol izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It can be said that Ahmet Ümit was interested in the novels when he was investigated and had sufficient knowledge in this regard over the years.There is already a book in which twelve novels, five story books, a poem book, two fairy tales, three comic books, and a collection of essays are published. Ümit is a leading figure in contempporary police writers. This study examined the crimes and crimes of the criminals in Ümit's novels. In the first part, the definition of the detective novel was mentioned about the development of world and Turkish literature. The first detective novel writers and their works were examined. In the second part, the crimes in the novels were mentioned and those who committed these crimes were examined from the psychological point of view. While doing so Freud andJung's views were identified as the source. The work was done in accordance with these opinions and the study was connected to a conclusion. Our study of Ahmet Ümit's novels was based on the method of interpreting and studying the crime psychology as the base point. The psychological backgrounds of the criminals involved in the works and the causes of the crime were examined. It is possible to say that our work in this context follows a more work centered path.