Office design with user participation
  1. Tez No: 5418
  2. Yazar: FATİH CENGİZ ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK PAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: mekan kullanımı, kullanıcı araştırması, katılım, programlama, ofis tasarımı. -iv, use of space, user research, participation, programming, office design. -ii
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
KÜLLAHICI KATILIMI ÎLE OFÎS TASARIMI ÖZ, Fatih Cengiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı; Doç. Dr. Haluk Pamir 94 Sayfa, 20/2/1989 ÖZET Çevrenin yapısına ilişkin en önemli problemlerden bir tanesi, mekan kullanımı kavramı çerçevesinde, kullanıcılar ve tasarımcılar arasındaki ikilemdir kij bu ikilem çevreyi anlamayı, kullanmayı ve içinde davranışta bulunmayı kapsar. Bu şartlar içerisinde, mekan kullanımı kavramı, her iki tarafın da yorumunu içerir: tasarımcıların zihninde olup mekana yükledikleri yaşam biçimleri ve bunun aksine, bir tek kullanıcının gerçek yaşam biçimi. Bu çalışmada, hem dünyada hem de Türkiye'de bu ikilemlerin üzerinde durulduktan sonra, bunların çözümü ve kullanıcı ile tasarımcı arasındaki iletişimin iyileştirilmesi için mevcut katılım bilgisi ve uygulamaları ışığında tasarım sürecinin değişik -iii- %aşamalarına kullanıcı katılımı önerilmiştir. Buna göre, bütün tasarım sürecini içine alan yeni bir katılım ve tasarım program/modeli geliştirilmiştir. Netice olarak ofis, gelişmesi, kullanımı, tasarımı ve katılım kavramının uygulanması açısından incelenmiş ve varsayımlı bir yaklaşımla program/modelin uygulama şeklini açıklamak için bir araç olarak ele alınmıştır. Son olarak, çalışmanın ortaya koyduğu bazı önemli sonuçlara kısaca değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
OFFICE DESIGN WITH USER PARTICIPATION ÖZ, Fatih Cengiz Faculty of Architecture Department of Architecture, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. HaluK Pamir 94- Pages, 20/2/1989 ABSTRACT One of the most important problems of the built environment is the conflict between users and designers in use of space concept; that means conflicts in terms of understanding, using and acting in the environment. In this context, use of space concept covers the interpretation of both sides: on the one hand, the life patterns that the designers have in mind and attribute to a space, and on the other, the real life pattern of a single user. In this study, after emphasizing the conflicts, both in the world and in Turkey, participation of users in different stages of design process is proposed as a solution for such conflicts and for the betterment -i-of user-designer communications, in view of existing knowledge and applications of participation. Accordingly, a new program/model of participation and design is developed in relation to the whole design process. Consequently, the office is studied in terms of its development, use, design and application of participation concept and, with a hypothetical approach, it is taken as a tool for explaining the operational mode of the program/model. In conclusion, some important implications of the study are briefly touched upon.