Weber, Habermas ve Rawls bağlamında devlet ve demokrasi tartışmaları
Discussions about state and democracy with in the context of Weber, Habermas and Rawls
  1. Tez No: 541914
  2. Yazar: FATİH BECER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MAZMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: State, Democracy, Weber, Habermas, Rawls
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Bu tez çalışmasında, devlet ve demokrasi değerlerinin ayrıntılı açıklamaları ile beraber, bu ilişkinin günümüz adına da gereksinimini ve önemini her geçen gün artırdığı görülen değerler bütünlüğünün, kendisini bilim dünyasında ispat eden Max Weber, Jürgen Habermas ve John Rawls gibi sosyoloji ve siyaset biliminin önde gelen filozoflarının fikirlerinin bir analizi ve aynı zamanda da tartışma yönteminin yansıması niteliğinde olan literatür çalışması yöntemi uygulanmıştır. Devlet temelinde bürokratik işleyiş ve asli amaç olan devlet/toplum uyumu ve bütünlüğünün temel taşlarını ihtiva eden demokrasi değerlerinin Weber sosyolojisi bağlamında değerlendirildiği, çağdaş dönem adına da sosyoloji ve siyaset biliminin evrildiği noktalarda Habermas ve Rawls gibi alanlarında genel kabul görmüş ve eleştirel tarzlarıyla da çağdaş dönemde bilimsel gelişime öncülük yapan bilim insanlarıyla kronolojik süreç ve evrilme ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç itibariyle; dilde peleseng haline gelen demokrasi ve devlet anlayışının asıl mahiyeti ve ilişkisel bütünlüğü kronolojik döngüde değerlendirilerek Weber, Habermas ve Rawls' un öncülüğünde ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Devlet anlayışı ve yönetimsel farklılıklar ile demokrasi gerçekliğinin farklı yönleri ile her bir bilim insanı adına ayrıca değerlendirilmiş olsa da, sonuç itibariyle temel ve etik değerlerin nirengi noktasından hareketle farklılıkları ortaya koydukları anlaşılmaktadır. Anahtar Sözcükler : Devlet, Demokrasi, Weber, Habermas, Rawls
Özet (Çeviri)
This thesis will provide a detailed explanation of the concepts of 'state' and 'democracy' and how these notions are highly significant and necessary in today's world. It will also include a critical analysis of the ideas and literary works of prominent thinkers Max Weber, Jürgen Habermas and John Rawls. In this paper, the values of democracy, which are essentially the core of bureaucratic mechanism and mainly aim at the harmony between state and society, are evaluated within the context of Weber sociology. Also, the chronological flow and the evolution of these fields of sociology and political science are discussed with respect to the works of noteworthy figures of Habermas ve Rawls. In conclusion, this paper detailedly examines the actual meaning of the relationship between state and democracy and its chronological progress within the framework of Weber, Habermas ve Rawls' ideas. Accordingly, it is understood that these different scholars have tackled the concepts of state and democracy in various aspects and put forward individual opinions about them.