Yöneticilerin iletişim tarzı ile liderlik tarzları (türleri) arasındaki ilişki
- Tez No: 541915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BÜYÜKBEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, liderlik tarzları, iletişim, iletişim tarzları, Leadership, leadership styles, communication, communication styles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada, yöneticilerin liderlik tarzları ile iletişim becerileri arasındaki ilişki iş görenlerin bakış açısı ile değerlendirilmiştir. Araştırma Ankara'da çalışmakta olan 18 yaş üstü 408 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada katılımcıların iletişim tarzlarını, liderlik türlerini ve kişisel bilgilerini belirlemeye yönelik soruların yer aldığı anket formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; etkileşimci liderlik, bilgi sağlayıcı değerlendirici iletişim düzeyini artırmaktadır. Otokratik liderlik, bilgi sağlayıcı değerlendirici iletişim düzeyini azaltmaktadır. Bununla birlikte, dönüşümcü liderlik ve etkileşimci liderlik, etkileyici iletişim düzeyini artırırken; otokratik liderlik, etkileyici iletişim düzeyini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the leadership styles of managers and their communication skills was evaluated with the perspective of the employees. The study was conducted with 408 participants over the age of 18 working in Ankara. The questionnaire form was used to collect the data, the types of leadership and the personal information of the participants. According to the findings obtained from the research; interactivity leadership, information provider evaluator communication level. Autocratic leadership reduces the level of information-evaluative communication. However, while transformative leadership and interactivity leadership increase the level of impressive communication; autocratic leadership reduces the level of impressive communication.