Koroner arter hastalarında MMP-2 ve MMP-9 düzeyleri ile tiyol/disülfid dengesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between thiol/disulfide homeostasis and levels of MMP-2 and MMP-9 in coronary artery disease
- Tez No: 541988
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA BALABAN YÜCESAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Kardiyovasküler Hastalıklar, Matriks Metalloproteinazlar, Oksidatif Stres, Sülfidril Bileşikleri, Atherosclerosis, Cardiovascular Diseases, Matrix Metalloproteinases, Oxidative Stress, Sulfhydryl Compounds
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Tiyol/disülfid dengesi organizmanın oksidan-antioksidan durumunu değerlendirmek için kullanılmaktadır. Koroner arter hastalığı (KAH), diyabet, kanser gibi çeşitli hastalıklarda tiyol/disülfid dengesinin bozulduğu tespit edilmiştir. Matriks metalloproteinazlardan MMP-2'nin ve MMP-9'un koroner arter hastalarında proteolitik biyobelirteç olarak kullanılabileceği öne sürülmektedir. Oksidatif stres MMP'lerin aktivitesini etkileyen faktörlerdendir. Planladığımız çalışmada MMP-2 ve MMP-9 düzeyleri ile tiyol/disülfid dengesi arasındaki ilişki KAH'da incelendi. Çalışma grubu 50 akut koroner sendrom hastası ve anjiyografisi normal 30 kontrol olmak üzere toplam 80 kişiden oluştu. Tiyol ve disülfid düzeyleri kolorimetrik yöntemle, MMP-2 ve MMP-9 düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Hasta grubuna ait toplam tiyol ve doğal tiyol düzeylerinin kontrol grubuna göre azaldığı gözlenirken (p=0.001, p=0.003), MMP-9 düzeylerinin ise arttığı tespit edildi (p=0.041). Hasta ve kontrol grubunun doğal tiyol/disülfid oranı, disülfid ve MMP-2 düzeyleri arasında fark bulunmadı (p=0.211, p=0.707, p=0.437). Kontrol ve hasta grubunda, toplam tiyol ile doğal tiyol, toplam tiyol ile disülfid düzeyleri arasında pozitif ilişki bulundu (p=0.001, p=0.001). Disülfid düzeyleri kontrol grubunda HDL-K ile negatif korelasyon gösterdi (p=0.031). Ayrıca hasta grubunda MMP-2 düzeyleri ile doğal tiyol düzeyleri arasında anlamlı negatif ilişki gözlenirken (p=0.020) MMP-9 düzeyleri ile ilişki bulunamadı. Sonuç olarak, toplam tiyol ve doğal tiyol düzeylerinin azalması ve MMP-9 düzeylerinin artmasına rağmen, koroner arter hastalarında MMP-2 ve MMP-9 düzeyleri ile tiyol/disülfid dengesi arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The thiol/disulfide homeostasis is used to assess the oxidant-antioxidant status of the organism. It has been found that thiol/disulfide homeostasis has been impaired in various diseases like coronary artery disease (CAD), diabetes mellitus and cancer. It is suggested that MMP-2 and MMP-9 from matrix metalloproteinases can be used as proteolytic biomarkers in coronary artery disease. Oxidative stress is a factor affecting the activity of MMPs. The relationship between MMP-2 and MMP-9 levels and thiol/disulfide homeostasis in coronary artery disease was investigated in the planned study. The study group consisted of a total of 80 subjects, 50 acute coronary sydrome patients and 30 control which has normal angiography. While thiol and disulfide levels determined by colorimetric method, MMP-2 and MMP-9 levels determined by ELISA. While the total thiol and native thiol levels of the patient group decreased (p=0.001, p=0.003), MMP-9 levels increased (p=0.041) according to the control group. There was no difference between native thiol/disulphide ratio, disulphide and MMP-2 levels of both patient and control group (p=0.211, p=0.707, p=0.437). Positive correlation was found between total thiol and natural thiol, and between total thiol and disulfide levels in control and patient group (p=0.001, p=0.001). Disulfide levels were negatively correlated with HDL-C in the control group (p=0.031). Moreover, significant negative correlation was observed between MMP-2 levels and native thiol levels in the patient group (p= 0.020) but there was no correlation with MMP-9 levels. In conclusion, although total thiol and native thiol levels decreased and MMP-9 levels increased, relationship could not found between MMP-2 and MMP-9 levels and thiol/disulfide balance in coronary artery disease.