Teknolojik değişimin dünyada ve Türkiye'de büyüme ve işsizlik eğilimlerine etkileri
The effects of technological change to trends of unemployment and growth in Turkey and in the world
  1. Tez No: 542066
  2. Yazar: MURAT EMRAH KARTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEDİM DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İşsizlik, İstihdam, İnovasyon, Teknolojik Değişim, Economical Growth, Unemployment, Employment, Innovation, Technological Change
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
İktisat teorisinin önemli konularından olan büyüme ve işsizlik tüm dünya ekonomileri için temel sorun alanlarını oluşturmaktadır. Ekonomi politikaları içerisinde işsizlik, sosyal sonuçları en ağır ve toplumsal yansıması en güçlü alanlardan biridir. İşsizlikle mücadelede ve istihdam yaratmada en etkili ve yaygın yol olarak bilinen ise ekonomik büyümedir. Fakat 1980'lerin sonuna doğru dünya ekonomilerinde istihdamsız büyüme dönemi yaşanmaya başlamıştır. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarındaki artış ile hızlanan teknolojik gelişmeler üretim artışı sağlamakta bu yönü ile ekonomik büyüme üzerinde etki göstermektedir. Değişen teknolojiler vasıfsız işgücüne talebin azalmasına neden olurken vasıflı, yeni teknolojilerin gerektirdiği yetkinliğe sahip olan işgücüne talebi de artırmaktadır. Bu çalışmada teknolojik değişimin dünyada ve Türkiye'de büyüme ve işsizlik eğilimlerine etkileri incelenmiş, teknolojik değişimlerin ekonomik büyümeyi artırdığı ve işgücünün çağın gereklerine uygun şekilde vasıflı hale getirilmesi durumunda işsizliğe negatif etki oluşturmayacağı değerlendirilmiştir. Bu noktada işgücünün gelişen teknoloji ile uyumlu ve bu teknolojilerin gerektirdiği donanımlara sahip olması, üretim yapısının da küresel gelişmeler göz önüne alınarak şekillendirilmesi son derece önemlidir. Teknolojik değişimler ve ülkelerin içinde bulunduğu demografik ve sosyo-ekonomik unsurlar becerilerin değişimini gerektirmektedir. Ekonominin ihtiyaç duyduğu becerilere sahip işgücüne ulaşamaması birçok ülkenin karşılaştığı veya karşılaşacağı problemlerin başında gelmektedir. Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik hedeflerine ulaşabilmesi için kullanabileceği en etkili stratejik araçlar bilim ve teknolojidir. Bunun için öncelikle bu değerlere sahip olmak bir zorunluluktur. Burada sahip olmanın ötesinde bilim ve teknolojiye egemen olmak ve bu egemenliği ekonomiye yansıtmak ve toplumsal faydaya dönüştürmek gereklidir.
Özet (Çeviri)
Growth and unemployment that are some of the important subjects of economic theory form basic problem areas for world economies. Inside economic policies, unemployment is one of the areas that has the heaviest social results and the most powerful social reflection. In struggle with unemployment and employment creation, the most well-known and common way is economic growth. But through the end of 1980's, the period of growth without employment started to occur. Increas in R&D and innovation studies and accelerating technologic developments provide product increase and on that sense it shows effect on economic growth. As changing technologies cause decrease in unqualified labour demand, it increases the demand on qualified and competent labour required by new technologies. In this study, the effecs of technologic change on growth and unemploment trends in the world and in Turkey were examined and it was evaluated that technologic changes increase economic growth and that if the labour is made qualified as required for necessities of time, it won't have negative effect on unemployment. At this point, that labour is in harmony with developing technology and has the necessary equipments for these technologies and that global developments needs to be considered in making the production structure are critically important. Techological changes and demographic and socio-economic elements of the countries require the change of skills. That the economy cannot reach the labour with skills it needed is and will be one of the main leading problems. The most strategic tools of Turkey to reach its long term economic goals are science and technology. For this, firstly having these values is a necessity.Here, beyond having them, dominating science and technolgy and reflecting this domination on economy and converting it to social benefit are necessary.