'Fitne' kelimesinin geçtiği âyetlerin incelenmesi -Te'vîlâtu'l-Kur'ân bağlamında-
Examination of the verses in which word 'Fitnah' -in the context of the Tawilat al-Qur'an-
- Tez No: 542098
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fitne, Te'vîlâtu'l-Kur'ân, sınama, azâb, ateşte madeni eritmek, şirk, fesâd, al-Fitnah, Tawilat al-Qur'an, exam, torment, melt the mine fire, polytheism, depravity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada“fitne”kelimesi ve müştaklarının geçtiği âyetler, İmam Mâturîdî'nin Te'vîlâtu'l-Kur'ân'ı bağlamında tahlil edilmiştir. Bu çerçevede Mâturîdî'nin izahları sonraki dönem müfessirlerin görüş ve izahlarıyla mukâyeseli olarak ele alınmıştır.“Fitne”kelimesi ve müştakları Kur'ân-ı Kerîm'de altmış yerde geçmekte;“imtihan, azâb, baskı, zulüm, ateşte madeni eritmek, fesâd, şirk”gibi birden fazla anlam içermektedir. Mâturîdî;“fitne”ile ilgili âyetleri genellikle,“ihtimal ki, mânâsı şudur”diyerek izah etmiştir. Âyetler hakkında yer yer farklı görüşlere değinmiş; deliller çerçevesinde aklî analizlerle kanaatini açıklamıştır. Âyetleri te'vîl ederken, önemli gördüğü hususlarda kelime tahlilleri yapmış ve konuyla ilgili örnekler vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the verses through which the concept of“fitnah”passed have been analyzed according to the interpretation of Māturidī's Tawilāt al-Qur'ān. Māturidī's views were examined comparatively with later commentators. The concept of“fitnah”occurs in sixty places in the Qur'an. One of the concepts in the Qur'an in broad terms is“fitnah”.“Fitnah”;“includes various meanings such as trial, torment, oppression, cruelty, melting of the metal, depravity and polytheism”. Māturidī; in general, explained the concept of“fitnah”by saying,“probably, that is the meaning.”Sometimes, after announcing other opinions explained opinion. About the concepts in verses and verses, he also referred to other explanations contradicting his view. To prove own ideas verses showed evidence and made rational analyzes. When the verses are ta'vil, made vocabulary tests on important topics and gave examples about the subject.