Haunting legend trimetric projection of Boudica in the hunger games trilogy
Açlık oyunları üçlemesinde unutulmaz efsane Boudica'nın üç boyutlu izdüşümü
  1. Tez No: 542111
  2. Yazar: HACER GÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mitler, Fantastic Edebiyat, Arketip, Boudica, Açlık Oyunları Üçlemesi, Myths, Fantastic Literature, Archetype, Boudica, The Hunger Games Trilogy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırma, Suzanne Collins'in yazdığı Açlık Oyunları üçlemesini, başkaldıran kadın savaşçılar üzerinden, M.S. 60 yılında, Roma'nın Britanya'yı istilası ve İngiliz ayaklanması esnasındaki, efsanevi Kelt savaşçı kraliçe Boudica ile kurgusal asi bir karakter olan Katniss arasındaki bağıntıyı göstermek amacıyla, Arketip Eleştirisi açısından ele alacaktır. Ayrıca, bu çalışma, Collins'in gerçek, tarihi bir karakter olan Boudica'yı, yapı-söküm yöntemiyle nasıl yorumladığını ve Boudica'nın üç boyutlu izdüşümü olan kurgusal kahraman Katniss'i nasıl ortaya çıkardığını inceleyip analiz edecektir. Bunun yanı sıra, bu tez çalışması, şimdiye kadar mevcut olan kahramanlık özelliklerini Katniss ve Boudica'da toplumun nasıl ortaya çıkardığını, karşı ütopya toplumlarının ana karakterlere ne şekilde rol yüklediğini ve Boudica mitlerinin, kahramanın yolculuğunun dekonstrüksiyonuna ve arayışına nasıl katkıda bulunduğunu göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on The Hunger Games trilogy through an Archetypal Criticism in terms of rebellious women warriors to show the correlation between Boudica, the legendary Celtic warrior queen of the Roman Conquest of Britain and the British Revolt against Rome in AD 60, and Katniss, the fictional rebellious character. This study also examines and analyzes how Collins deconstructs the real historical character Boudica and reveals the fictional heroine character Katniss as a trimetric projection of Boudica. However, this dissertation also aims to demonstrate how society forces the ever-ready heroic qualities in Katniss and Boudica to emerge, in what ways dystopian societies force certain roles on the main characters and how the myths of Boudica contribute to the quest and deconstruction of the hero's journey.