İzmit Körfez geçiş köprü projesi kuzey ankraj kazı alanından karşılaşılan yeraltı su problemleri ve çözüm metotları
Underground water problems encountered in the north anchorage excavation area of the Izmit Bay crossing suspention bridge project and solution methods
- Tez No: 542133
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankraj, Debi, Karstik Boşluk, Enjeksiyon, Susuzlaştırma Çalışması, Osmangazi Köprüsü, Anchorage, Permeability, Karst Void, Injection, Dewatering Work, Osmangazi Bridge
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çalışma sahası, İzmit Körfezi geçişi amaçlı kuzeyde Dil Burnu ile güney de Hersek Burnu'nu arasında inşa edilen, Osmangazi Köprüsü'nün kuzey ayaklarının yer aldığı kesimdeki ankraj sahasıdır. Çalışma sahasını oluşturan,“Ağırlık Tipi Kuzey Ankraj Bloğu”dolomitik kireçtaşı üzerine oturmaktadır. Proje tasarım öncesi ve tasarım aşama sürecinde alanda jeolojik ve jeofiziksel zemin araştırmalar ilgili saha ve laboratuvar deneyleri yapılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen veriler kullanılarak kuzey ankraj kazı çukuru (Nihai kazı kotu-19.00 m, arazi kotu yaklaşık +4.00 m.) susuzlaştırma tasarımı yapılmıştır. Susuzlaştırma tasarımı sonucu olarak yüksek basınçlı jet grout yöntemi ile kazı çukuru çevresinde geçirimsizlik perde duvarı yapılmasına karar verilmiştir. Bu tasarım çalışmasına ilave olarak alanın hidrojeolojik özelliklerini ortaya koyan kuzey ankraj susuzlaştırma değerlendirme raporu hazırlanmıştır. Bölgede yapılan ön etüd verileri kullanılarak hazırlanan bu çalışmaların sonucuna göre, jet grout uygulaması sonrası nihai kazı kotunda karşılaşılacak su debisi 400 m3/gün (16,66 m3/saat) olarak bulunmuştur. Yüksek basınçlı jet grout çalışmalarının büyük ölçüde tamamlanması sonrası, kazı çalışmalarına başlanmış fakat daha kazının ilk metrelerinde karşılaşılan su debisi, geçirimsiz perde duvarı tasarımı ve hidrojeolojik modelleme yöntemiyle hesaplanmış su debisi (400 m3/gün) üzerinde soru işaretleri yaratmıştır. Kazı kotu –7,00 m seviyelerine ulaştığında su debisinin yaklaşık 1900 m3/saat'e yükseldiği tespit edilmiştir. Karşılaşılan su problemi ankraj bloğu inşaat programını olumsuz etkilemiştir. Bu sorundan kaynaklı gecikmenin köprü inşaatının genel programını etkilememesi için problemin çözümüne yönelik olarak işin kapsam ve bütçesinden olmayan ilave mühendislik metotları devreye sokulmak zorunda kalınmıştır. Bu tez kapsamında, mevcut jeolojik ve jeofizik araştırma verilerine göre tasarımı yapılmış olan jet grout saha uygulaması, bu uygulamanın yeterli olmayacağının anlaşılmasıyla birlikte ortaya konan ilave uygulamalar ve tecrübelerden elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Hidrojeolojik verilerin elde edilmesinde görülen eksiklikler ve daha doğru uygulama yaklaşımları ile ilgili görüşlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is the anchorage site in the northern part of the Osmangazi Bridge, built between the Dil Burnu in the South and Hersek Point in the North to cross the Izmit Bay. The weight type north anchor block sits on the dolomitic limestone. Geological and geophysical soil investigation, field and laboratory tests were conducted in the area before and during the project design stage. By using the data obtained from these experiments, dewatering design of the northern anchorage excavation pit (Final excavation elevation-19.00 m, land elevation about +4.00 m.) was made. As a result of the design, it was decided to construct a permeable curtain wall construction around the excavation pit by high pressure jet grout method. In addition to this design study, a north-anchoring dewatering assessment report was prepared to demonstrate the hydrogeological characteristics of the area. According to the results of these studies, the water flow rate to be encountered at the final excavation level was found as 400 m3/day (16,66 m3/hour). After the high-pressure jet grouting works have been completed, excavation works have started, but the water flow rate encountered in the first meters of the excavation has created question marks on the water flow rate (400 m3/day) calculated by the curtain wall design and hydrogeological modeling method. When the excavation level reached - 7,00 meters, it was found that the water flow increased to 1900 m3/hour. It was realized that the water problem encountered would have a negative effect on the construction program. To prevent the delay caused by this problem from affecting the overall program of bridges, additional engineering methods have to be implemented in order to solve the problem, which is not the scope and budget of the work. Within the scope of this thesis, the jet grout field application, which was designed according to the existing geological and geophysical research data, additional applications introduced with the understanding that this application will not be sufficient, and the results obtained from the experiences were evaluated. The deficiencies in the acquisition of hydrogeological data and opinions about more accurate application approaches are given.