Az tüketen yapının eldesine yönelik bir değerlendirme
An evaluation for the obtainment of the obtainment of the low-consuming building
  1. Tez No: 542146
  2. Yazar: TANER YÜREKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BALANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı, Kaynak Tüketimi, Üretim ve Tüketim, Enerji, Yapı Ürünü, Arazi, Building, Resource Consumption, Production and Consumption, Energy, Water, Building Product, Land
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Doğal çevre içerisinde yer alan yapılar yapma çevreyi oluşturmaktadır. Bu oluşumlar denetim altına alınmadığında doğal çevreyi olumsuz bir şekilde etkilenmekte ve doğal kaynakların tüketim hızını artırmaktadır. Aynı zamanda insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bağlamda kaynak tüketimi ile birlikte yapıların oluşturduğu atık üretimi oldukça önemli bir konudur. Yapıların, çevreci anlamda atık üretimi ve kaynak tüketime etkisi dünya üzerinde oldukça fazla olduğundan, yapı sektöründe bu konu büyük önem kazanmaktadır. Tasarımcılar, uygulayıcılar ve kullanıcılar gibi tüm paydaşların, bu konuları birlikte ele alması gerekmektedir. Bu amaç ile yapılar tasarlanmadan önce atık üretimleri ve kaynak tüketimlerinin azaltılmasına yönelik tasarım kararları oluşturulmalıdır. Dolayısıyla, yapıların çevreci olabilmesi için; az atık üretmesi ve az kaynak tüketmesi temel etmen olarak kabul edilebilir. Ayrıca, yapıların üretim ve tüketiminin azaltılması sağlıklı yapay çevrelerin oluşmasına neden olabilir. Bu hedefler çerçevesinde bu çalışmanın giriş bölümünde çevreci yapıların değerlendirilmesinde bu yapılar için yapılmış olan“az üreten, az tüketen ve insan sağlığını bozmayan”tanımı kabul edilmiş ve bu çalışma kaynak tüketimi ile sınırlandırılarak ele alınmıştır. İkinci bölümde, yapıların kaynak tüketiminin azaltılmasında üretim ve tüketimin ilişkisi ile birlikte, bu kavramların yapılarla ilişkisi incelenmiştir. Üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı bölümlerde, kaynak tüketimine yönelik yapıların sırasıyla arazi, enerji, su ve yapı ürünlerinin alt süreçlerdeki tüketimi ele alınmıştır. Asıl önemli süreç olan tasarım sürecine yardımcı olmak ve kullanılmak amacı ile bölüm sonlarında tasarımda kullanılacak nitelikler belirlenmiştir. Sonuçtan önceki bulgular bölümünde ise, yapıların hangi süreçlerde kaynak tükettiği ortaya çıkmış ve az tüketime yönelik alt süreçler ile kaynak tüketimi karşılaştırılarak genel bir tasarım kararları listesi oluşturulmuştur. Aynı zamanda niteliklerin yerel koşullara ve gereksinimlere göre değişebileceği belirtilmiştir. Sonuç olarak ise yapıların, gereksinimlere göre yapılması ve az tüketim niteliklerinin belirlenerek tasarım kararlarının oluşturulması gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Buildings within the natural environment make up the artificial environment. These formations affect natural environment in a negative way and increase the rate of consumption of natural resources and also negatively affect human health when they are not taken under control. In this context, waste generation created by the buildings together with the resource consumption is a very important issue with the aim of transferring our resources to advanced lives. Since the impact of the buildings on waste production and resource consumption in the environment is very high in the world, this issue is gaining great importance in the construction sector. All stakeholders, such as designers, practitioners and users, need to address these issues together. For this purpose, design decisions should be made to reduce waste generation and resource consumption before the buildings are designed. Therefore, to be environmentally friendly; producing less waste and consuming less resources can be considered as the main factor. In addition, reducing the production and consumption of buildings can lead to the formation of healthy artificial environments. Within the framework of these objectives, in the introduction part of this study, the definition "producing less, consuming less and does not disturb human health, which was made for the evaluation of environmental buildings, was adopted and this study was considered by limiting the resource consumption. In the second part, the relationship between production and consumption and the relationship of these concepts with the buildings are investigated. In the third, fourth, fifth and sixth parts, the consumption of land, energy, water and building products in subprocesses, respectively, are discussed. In order to assist the design process, which is the important process, the qualifications to be used in the design are determined in order to help and design the design decisions. In the findings part of this study, before the results, in which processes the buildings consume resources are revealed, and a list of general design decisions is made by comparing the subprocesses for low consumption and resource consumption. It is stated that qualifications may vary according to local conditions and requirements. As a result, it is understood that structures should be made according to requirements and design decisions should be made by determining the minimum consumption characteristics.