Mutezileye göre ihbat ve tekfir
Mu'tazila according to frustration and takfir
- Tez No: 542257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÜNVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İhbat, tekfir, sevap, günah, Mutezile, Ehl-i Sünnet
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Müminin, ecir ve mükafatını yok eden ve onun yerine günah ve cezayı gerektiren amellerini öğrenmesinin önemi aşikardır. Fakat bu amellere ve hükümlerine kolayca ulaşılabilen, müstakil ve detaylı bir şekilde bu konunun her meselesini ele alan güncel kitaplar ya yoktur ya da yeterli seviyeye ulaşmamıştır. Bundan ötürü bu konuyu ele almaya karar verdik. Araştırmamızı üç bölümde inceledik. Birinci bölümde Mutezile'yi, tarihini ve beş temel esasını ele aldık ve araştırmamızda sıklıkla kullandığımız terimleri açıkladık. İkinci bölümde“ihbât”kavramını, Mutezile'nin ihbat hakkındaki üç görüşünü,“tekfir”kavramını, onun tövbe ile münasebetini, Mutezile'ye göre şefaati -ki bu müminin cennetteki derecesini yükseltmek içindir. Tövbeyi, pişmanlık ve kararlılık olan mahiyetini, tövbenin gerekliliğini, istihkak kavramını ve onunla ilişkili olan insanın ameline karşılık ya övgü veya mükafatı ya da kınama veya cezalandırılmayı hak etmesine dair konuları ele aldık. Üçüncü bölümde ise Ehl-i Sünnet alimlerinin bu konudaki düşüncelerini inceledik. Nitekim Onlar itaatin isyanla, mükafatın cezayla silinmesinin ancak küfür ile mümkün olacağını, Allah'ın va'dini yerine gitereceğini, tehdidini ise yerine getirmeyebileceğini, zira Allah'ın cezayı düşürmeye ve isyankarı kınamamaya hakkı olduğunu, büyük günah işleyenin mümin olup ebedî cehennem'de kalmayacağını ve Allah'ın fazlıyla büyük günahından dolayı onun cezaya çarptırılmayabileceğini, kıyamet günü kendisinin şefaate nail olduğunu söylemektedirler. Sonuç kısmında ise bu sözler arasında karşılaştırmalar yaparak kendi tercih ve görüşümüzü ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
Frustration, the destruction of good deeds due to minor sins in the word of Mu'tazila; If it is unfaithful, it means good deeds erase small sins. According to the principle of Promise and Warning, the Mu'tazila argued that believers would go to heaven in the hereafter, while the two sinned believers were treated in these two conceptual centers. According to them, it is not in question to enter heaven with amnesty and bounty. Those who have great sin will enter into heaven with repentance, while the little sinners will be treated according to the multiplicity of their sins or sins. Sins of the very sin of the sin are deleted, the sins of the believer of the believer are destroyed too. Thus, in the Hereafter, the individual determines his fate. This thesis deals with the theory that the Mu'tazila defended by the concepts of frustration and takfir. In addition to this, it also sheds light on the evidence on the subject of Ahl-i Sunnah. Although frustration and takfir is an important opinion on the faithful life of the believers, they have been criticized for overriding the verses that have revealed the forgiveness of Allah in the Hereafter. Issues such as forgiveness, intercession, repentance are discussed in this thesis and the opinion of the Ahl al-Sunnah based on divine justice and compassion is based on the opinion of Mu'tazila and the unbelievers.