Çerkes kültürünün aktarımında kadının rolü
Woman's role in the transfer of Circassian culture
  1. Tez No: 542258
  2. Yazar: FATMA DİLARA NARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Milliyetçilik, Kadın, Çerkes Kültürü, Çerkes Kadını, Culture, Nationalism, Woman, Circassian Culture, Circassian Woman
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Narcı, Fatma Dilara, 'Çerkes Kültürünün Aktarımında Kadının Rolü', Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2018. Bu araştırma, Çerkes kültürünün aktarımında kadının rolünü, kültür sosyolojisi, milliyetçilik ve toplumsal cinsiyet olguları üzerinden incelemek ve değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, literatür araştırmalarının ardından, Çerkes kadını ve mensubu olduğu Çerkes kültürü, geniş bir çerçevede değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın daha iyi verilerle desteklenmesi amacıyla Çerkes kadınlarıyla yapılan görüşmeler neticesinde 14 katılımcı kadın örneklemine 10 soru yöneltilmiştir. Görüşme grubundaki 14 katılımcı kadın, tesadüfî örneklem metodu ile seçilmiş olup; kadınlar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları arasında; Çerkes kültürünün aktarımında özellikle Diaspora şartlarında kadının rolü ve fonksiyonunun oldukça etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sosyo-kültürel değişmeler göz önünde bulundurulduğunda, Çerkes kadınının kültürünü yaşatmak konusunda yadsınamayacak bir başarı sağladığı, Çerkes çocuklarının da bu duruma olumlu yönde reaksiyon verdiği tespit edilmiştir. Araştırma bulguları açısından ulaşılan bir diğer sonuç ise; Çerkes kültürünün devamlılığı için anadil kavramının ne kadar önemli bir konumda olduğudur. Toplumların ve kültürlerin devamlılığının sağlaması için anadilin gerekliliği göz önünde bulundurulduğunda, Çerkes toplumunun bu anlamda mümkün olduğunca çaba sarfetmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Narcı, Fatma Dilara, 'Woman's Role In The Transfer Of Circassian Culture", Master Thesis, Kırıkkale, 2018. This research was carried out to examine and evaluate the role of woman in the transfer of Circassian culture through cultural sociology, nationalism and social gender phenomenon. For this purpose, following the literature researches, Circassian woman and her Circassian culture, has been tried to be evaluated in a wide frame. As a result of the interviews with Circassian women in order to support the research with better data, 10 questions were asked to 14 women participants. 14 participants woman in the interview group were chosen by random sampling method and semi-structured interviews were conducted with women. Among the research findings, it was concluded that the role and function of woman in the transfering of Circassian culture, especially in the Diaspora conditions, were very effective. Considering the socio-cultural changes, it has been determined that Circassian women have achieved an undeniable success in sustaining their culture and that Circassian children have responded positively to this situation. Another conclusion from the research findings is that the native language is how much in an important position for the continuity of Circassian culture. Considering the necessity of native language in order to ensure continuity of societies and cultures, it has been determined that Circassian society should make as much effort as possible in this sense.